Feladat: Gy.2110 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1983/október, 68 - 69. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sakktáblával kapcsolatos feladatok, Gyakorlat, Kombinatorikai leszámolási problémák
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/március: Gy.2110

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nyilván feltehetjük, hogy kn. Ha a bábukat a kívánt módon helyezzük el, akkor minden bástyához egyértelműen rendelhető hozzá az általa ütött bástya. Így bizonyos, hogy a kívánt módon csak páros számú bástyát lehet elhelyezni. Nevezzünk két egymást ütő bástyát "pár''-nak, a sakktábla sorait és oszlopait együttesen sávoknak. Egy pár 3 sávot foglal le, erre a 3 sávra további bástyát nem helyezhetünk.

 

A k×n-es sakktáblán k+n sáv áll rendelkezésre, így legfeljebb [k+n3] pár‐ azaz 2[k+n3] bástya ‐ helyezhető el a kívánt módon.
Ugyanakkor a párok száma nyilván nem lehet nagyobb sem a vízszintes, sem pedig a függőleges sávok számánál. Ez kn miatt a 2k felső becslést adja.
Ha n>2k, akkor ez utóbbi becslés kisebb az előbbinél, másrészt ilyenkor 2k bástya el is helyezhető a kívánt módon (1. ábra).
 

1. ábra
 
Ha n2k, akkor 2[k+n3]2k. Megmutatjuk, hogy kn2k esetén a k×n-es sakktáblán [k+n3] megfelelő pár helyezhető el.
Láttuk, hogy azok a sakktáblák, amelyeknek egyik oldala kétszer akkora, mint a másik, kitölthetők a hosszabb oldalukkal párhuzamos állású párokkal. Próbáljuk ilyen részekre osztani a sakktáblánkat: (2. ábra)
 

2. ábra
 
Az ábra jelölései szerint: x+2y=n, y+2x=k, ahonnan
x=2k-n3ésy=2n-k3.

Ha ezek a számok egészek, akkor vízszintesen és függőlegesen összesen x+y= =k+n3 pár helyezhető el, ez pedig éppen [k+n3], hisz az egészrész jelen belül most egész szám áll.
Ha x vagy y nem egész, akkor a vízszintes téglalap oldalait [x]-nek és 2[x]-nek választjuk. A függőleges téglalap oldalai most k-2[x] és n-[x], ebben kell elhelyeznünk a hiányzó u=[k+n3]-[x] párt. Ez biztosan megtehető, ha a függőleges téglalap tartalmaz u×2u oldalú résztéglalapot, azaz ha
k-2[x]uésn-[x]2u.

Az első egyenlőtlenség behelyettesítés és rendezés után a
[k+n3]+[2k-n3]k
alakot ölti. Ez pedig teljesül, hiszen az egészrész-jeleken belül levő számok összege k. A második egyenlőtlenségből, mivel n egész, és így n+[x]=[n+x]
2[k+n3]n+[2k-n3]=[2k+n3]
adódik. A 2[t][2t] egyenlőtlenség viszont minden számra teljesül.
 

Összefoglalva tehát: ha n>2k, akkor a k×n-es sakktáblán legfeljebb 2k, ha pedig kn2k, akkor 2[k+n3] darab bástya állítható föl a kívánt módon.
 

Megjegyzés. Sokan igazolták, hogy 2k, ill. 2[k+n3] felső korlátok ‐ ez lényegében a 2064. gyakorlat megoldásából is kiderül ‐, azt azonban már nem vizsgálták, hogy ezek a korlátok elérhetők-e.