Feladat: Gy.2089 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1983/május, 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gráfelmélet, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/december: Gy.2089

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ilyen feladatoknál szokásos módon feltesszük, hogy az ismeretségek kölcsönösek. Ha a bizonyítandó állítás nem volna igaz, akkor a társaságban volnának ismerősök, és olyanok is, akik nem ismerik egymást. Mivel az nem lehet, hogy egyesek mindenkit ismerjenek, mások pedig senkit sem, így volna olyan ember is ‐ jelöljük őt E-vel ‐, akit a társaság bizonyos tagjai ismernek ‐ legyen ezek egyike I ‐, mások viszont, pl. N, nem.
Ha E kimegy, akkor I ismerőseinek a száma eggyel csökken, míg N-é nem változik. A feltételek alapján tehát I pontosan eggyel több embert ismer a társaságban, mint N.
A társaság akármelyik, E,I,N-től különböző tagjának távozása után I-nek és N-nek csak úgy lehet ugyanannyi ismerőse, ha I ismeri az illetőt, N pedig nem. Ez pedig azt jelenti, hogy N legfeljebb I-t ismeri a társaságból, I pedig legfeljebb N-et nem ismeri.
Ha most I és N ismerik egymást, akkor I mindenkit ismer ‐ azaz ismerőseinek száma (n-1) ‐, N viszont csak I-t ismeri. Ha pedig I és N nem ismerősök, akkor I ismerőseinek száma n-2, N-é pedig 0. Tudjuk, hogy I eggyel több embert ismer, mint N, tehát mindkét esetben n=3 adódik. Ez viszont ellentétben áll az n>3 feltétellel, s így a feladatállítását igazoltuk.

 

Megjegyzések. 1. A sok hiányos dolgozatban a beküldők nem vették észre, hogy az, állítás n=3-ra nem igaz: ha E,I és N közül csak E és I ismeri egymást, a feltételek teljesülnek.
2. A feladat állítása érvényben marad akkor is, ha az ismeretségekről nem tesszük fel, hogy kölcsönösek.