Feladat: Gy.2083 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1983/május, 211 - 212. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Beírt háromszög, Rombuszok, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/november: Gy.2083

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyenek a rombusz csúcsai A,B,C és D,AC a rövidebbik, BD a hosszabbik átló, és legyen A a beírt szabályos háromszög egyik csúcsa. A szabályos háromszög másik két csúcsa, E és F, a rombusz DC, ill. CB oldalán fekszik.

Mivel EF||DB és ACDB, a rombuszban az átlók merőlegesek egymásra és felezik egymást, ezért EFAC. AC tehát a szabályos háromszög A-ból kiinduló magasságvonala. Legyen az átlók metszéspontja P, az EF szakasz felezőpontja Q, ami egyben a háromszög magasságának talppontja. A keresett magasság AQ.
Az EQC és DPC háromszögek hasonlóságából
EQQC=DPPC=43.(1)
A szabályos háromszög magassága egyenlő oldalának 3/2-szeresével, így AQ=(3/2)EF=3EQ. Így (1)-ből
43=EQQC=AQ/3AC-AQ=AQ3(6-AQ),
ahonnan a keresett magasság AQ=243+4=c96-243134,187 egység. Ennyi a beírt szabályos háromszög magassága.
 

Megjegyzések. 1. Két sokszög közül az egyik a másikba van írva, ha a második csúcsai az első sokszög oldalain vannak.
2. Fölösleges volt kikötni, hogy a szabályos háromszög egyik oldala párhuzamos legyen a hosszabbik átlóval. Forgassuk el ugyanis a rombuszt az A csúcsa körül 60-kal negatív irányba. Látható, hogy az elforgatott rombusznak csak egy oldala metszi az eredeti rombuszt, mégpedig BC elforgatottja, B'C', a BD oldalt. S mivel beírható szabályos háromszög a rombuszba úgy, hogy egyik oldala párhuzamos az átlóval, következik, hogy csak így lehet beírni.