Feladat: Gy.2078 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dringó László 
Füzet: 1983/május, 209 - 210. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Paraméteres egyenletrendszerek, Egyenletrendszerek, Kör egyenlete, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/november: Gy.2078

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Ha a<0, akkor egyik egyenletrendszerünknek sincs megoldása, a két megoldáshalmaz tehát azonos ‐ az üres halmaz ‐ ilyenkor tehát I. és II. ekvivalensek.
A továbbiakban legyen a0. II. második egyenlete azt mondja ki, hogy x+y egész szám. A két egyenletrendszer tehát az a-nak olyan értékeire ekvivalens, amikor ez az egész szám a O. Így a-nak azokat az értékeit kell kizárnunk, melyekre az x2+y2=a feltétel mellett x+y fölvehet 0-tól különböző egész értéket is.
Vezessük be az x+y=m jelölést (m egész), és vizsgáljuk meg, hogyan függenek II. megoldásai a-tól és m-től. Az x=m-y összefüggést az első egyenletbe helyettesítve, rendezés után

2y2-2my+m2-a=0(2)
adódik.
Az I. és II. egyenletrendszer pontosan akkor ekvivalens, ha (2) semmilyen y-ra nem teljesül, ha m 0-tól különböző egész szám, vagyis ha (2) diszkriminánsa, 4(2a-m2), negatív m-nek ilyen értékeire.
Ha m0 és egész, akkor m2 legalább 1. A diszkrimináns tehát pontosan akkor lesz minden, 0-tól különböző m egész számra negatív, ha 2a<1, azaz a<12.
 
Dringó László (Budapest XI., Petőfi S. Ált. Isk., 8. o. t.)
 

II. megoldás. Ismét feltesszük, hogy a0 és ábrázoljuk a derékszögű koordináta-rendszerben az egyes egyenletrendszerek megoldásait. Azok a pontok, melyeknek koordinátáira x2+y2=a teljesül, egy origó középpontú, a sugarú körvonalon helyezkednek el. Az x+y=m feltételnek eleget tevő pontok pedig egymással párhuzamos egyeneseken.
Mivel a0, a két egyenletrendszer a-nak azokra az értékeire ekvivalens, amelyekre a a sugarú, origó középpontú körnek csak az m=0 értékhez tartozó egyenessel van közös pontja, vagyis a kör az m=1, illetve az m=-1 értékekhez tartozó x+y=1, illetve x+y=-1 egyenletű egyenesek által határolt tartomány belsejében helyezkedik el.
Az origó épp felezi e két egyenes távolságát, ami 2, így a kapott feltétel pontosan akkor teljesül, ha a kör sugara kisebb, mint 2/2, vagyis a<1/2.