Feladat: Gy.2067 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1983/március, 117 - 118. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Sokszög lefedések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/szeptember: Gy.2067

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat szövegét úgy értjük, hogy el kell döntenünk: van-e olyan konvex négyszög, amely nem bontható fel konkáv ötszögekre, vagy pedig az összes konvex négyszög felbontható ily módon. Állítjuk, hogy ez utóbbi a helyzet. Legyen ugyanis ABCD egy tetszőleges konvex négyszög, és húzzuk meg valamelyik átlóját pl. AC-t. Vegyük fel az átló különböző partján, de a négyszög belsejében az E és F pontokat, legyen például E az ABC háromszög belső pontja. Az AEFCB és AEFCD ötszögek két részre darabolják a négyszöget. Belátjuk, hogy azok konkávok. Messe ugyanis az EF szakasz az AC átlót a négyszög belső M pontjában (1. ábra).

 

1. ábra
 
Az AEM háromszögben AEM<180, ezért az őt 360-ra kiegészítő szög, mely szöge az AEFCB ötszögnek, nagyobb 180-nál. Így AEFCB valóban konkáv. Hasonlóképpen láthatjuk be, hogy az AEFCD ötszög F-nél levő szöge 180-nál nagyobb, így ez is konkáv.
 

Megjegyzések. 1. A négyszög felbontását másféleképpen is elvégezhetjük: A 2. ábra olyan felbontást mutat, amelyben 6 darab konkáv ötszög szerepel.
 

2. ábra
 
Az ábra a következőképpen jött létre. Először meghúztuk a két átlót, majd megjelöltük az átlók metszéspontja és a csúcsok közé eső szakaszok felező pontjait. Ezek rendre F1, F2, F3 és F4. Az F1, F3 pontokon keresztül párhuzamosokat húztunk a BD átlóval. A levágott kis háromszögek belsejében felvettük a G1, G2, G3, G4 pontokat. Annak meggondolását, hogy az így kapott 6 darab (AF1G1F2B, BF2G2F3C, CF3G3F4D, DF4G4F1A, F2G1F1G4F4, F4G3F3G2F2) ötszög konkáv, az olvasóra bízzuk.
2. Az állítás nemcsak konvex négyszögekre, hanem tetszőleges sokszögre érvényes. Ugyanis minden sokszög ‐ konvex vagy konkáv ‐ felbontható háromszögekre, egy háromszög pedig az alábbi módon 2 konkáv ötszögre (3. ábra).
 

3. ábra