Feladat: Gy.2066 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1983/november, 133 - 134. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb szinezési problémák, Sakktáblával kapcsolatos feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/szeptember: Gy.2066

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A színezésre vonatkozó feltétel azt jelenti, hogy akárhogyan vesszük ki a sakktáblának egy 2×2-es részét, abban mind a négy szín előfordul. Az 1a és 1b ábrákon 16+9=25 ilyen négyzetet jelöltünk meg. Így ha összeszámoljuk, hogy az egyes színekből ezekben együttvéve mennyi van, mind a négy színre 25-öt kapunk. Az 1c ábra azt mutatja, hogy az összeszámlálásnál az egyes bmezők színeit hányszor kell figyelembe vennünk,

 
1a ábra
 
1b ábra
 
1c ábra
Hasonlóan a 2a és 2b ábrákon megjelölt 12+12=24 darab 2×2-es négyzetben számolva a színeket, mindegyik szín 24-szer fordul elő. Ha tehát a 2c ábra szerint számoljuk össze a mezők színeit, mindegyik szín 24-szer fordul elő ‐ ha pedig az 1c ábra szerint, akkor 25-ször. S mivel az 1c ábra a 2c ábrától csak abban különbözik, hogy a négy sarokmező színét az előbbiben egyszer, az utóbbiban egyszer sem számíthatjuk, azt kapjuk, hogy ezen a négy mezőn a négy szín mindegyikének pontosan egyszer kell előfordulnia. A négy sarokmező színe tehát különböző, s ezt kellett bizonyítanunk.
 
 
2a ábra
 
2b ábra
 
2c ábra

 

Megjegyzések. 1. Az állítás hasonlóan bizonyítható minden olyan sakktáblára, melynek mindkét oldalán páros számú mező van.
2. Nem igaz, hogy a színezésnek "szabályosnak'' kellene lennie. A 3. ábrán bemutatott színezésre például nem igazak az alábbi kijelentések: "az első sorban a színek kettesével vagy négyesével ismétlődnek'', "minden második sor és oszlop egyezik'' stb.
 

 

3. ábra