Feladat: Gy.2063 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1983/január, 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Oszthatóság, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/szeptember: Gy.2063

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A tanár szerint ‐ föl kell tennünk, hogy ő igazat mondott ‐ az elhangzott harminc szám közül pontosan kettő nem osztója a felírt számnak, másrészt ezek szomszédosak. Jelöljük a kettő közül a kisebbiket a-val (2a30). A felírt szám ekkor 2a-val sem lehet osztható, és mivel a és 2a nem szomszédosak (a2), 2a nem lehet a felsorolt számok között, vagyis a16. A felírt szám tehát a 16-nál kisebb számok mindegyikével osztható, így osztható a 16-nál kisebb páratlan számok kétszeresével, négyszeresével és nyolcszorosával is.
Ez azt jelenti, hogy az elhangzott, 16-nál nagyobb páros számok egyike sem lehet kivétel, mert ezeknek vagy a fele, vagy a negyede, vagy pedig a nyolcada 16-nál kisebb páratlan szám. Másrészt a két téves kijelentés szomszédos számokra vonatkozik, ezek egyike tehát páros. A fentiek szerint az egyedül lehetséges páros kivétel a 16. Mivel pedig a felírt szám 15-tel osztható, a másik téves kijelentés csak a 17-re vonatkozhatott.
Mindez lehetséges is, amennyiben például a tanár a 17-től különböző páratlan prímeknek és a 8-nak a szorzatát írta fel a táblára.