Feladat: Gy.2049 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1982/december, 209 - 210. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számelrendezések, Logikai feladatok, Skatulyaelv, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/április: Gy.2049

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A lehetséges sor-, illetve oszlopösszegek hét darab szám, a -3, -2, -1, 0, 1, 2 és a 3 közül kerülhetnek ki. Ha a 6 összeg között nincsenek egyenlők, akkor a felsorolt hét szám közül pontosan egy nem szerepel az összegek között. Jelöljük ezt a hiányzó számot h-val.
A sorösszegek összege ugyanannyi, mint az oszlopösszegeké, hisz mindkét esetben a táblázatba írt kilenc darab számot adjuk össze. Emiatt a szóban forgó 6 összeg összege páros, tehát h-nak párosnak kell lennie. Ebből következik, hogy a 3 és a -3 is szerepel az összegek között.
A 3 három darab 1, a -3 pedig három darab -1 összegeként állhat csak elő, ez a három‐három szám így vagy egy-egy sorban, vagy pedig egy-egy oszlopban szerepel táblázatunkban. Föltehető, hogy egy-egy sorban vannak. Ekkor a táblázat harmadik sorában mindhárom szám különböző, hisz egyébként volna két egyenlő oszlopösszeg. A harmadik sorban álló számok így valamilyen sorrendben a -1, az 1 és a 0. Abban az oszlopban, ahol ez a 0 áll, szintén -1 és 1 a másik két szám, tehát találtunk olyan sort és oszlopot, amelyben egyforma, 0 összegű számok állnak.
Bárhogyan töltjük is ki tehát a táblázatot, a 6 összeg között mindig vannak egyenlők.