Feladat: Gy.2028 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bangha I. ,  Bujdosó L. ,  Burányi Á. ,  Durst J. ,  Erdős L. ,  Fodor Gy. ,  Gáspár R. ,  Giba P. ,  Hraskó A. ,  Katona Gy. ,  Kerner A. ,  Krupa A. ,  Ladányi L. ,  Lázár G. ,  Lédeczi Á. ,  Megyesi G. ,  Pintér G. ,  Rátkay G. ,  Selyem I. ,  Szabó 112 T. ,  Szabó 741 Z. ,  Szabó A. ,  Szakállas Gy. ,  Vas E. 
Füzet: 1982/október, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/január: Gy.2028

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az A0A1 egyenes azonos a keresett háromszög BC=a oldalának egyenesével. Ha erre A2-ből merőlegest állítunk, megkapjuk a háromszög A-ból induló ma magasságvonalát. Továbbá azt is tudjuk, hogy ma és BC metszéspontjától az A csúcs kétszer olyan messzire van, mint az A2. Ezzel sikerült az A csúcs helyét meghatároznunk. A további két csúcs meghatározásához vegyük észre, hogy ha A0 pontban BC-re merőlegest állítunk, ez a keresett háromszög körülírt körét F pontban metszi és BF=FC miatt F egyben a BAC szögfelezőjén, AA1-en is rajta van. F ismeretében könnyen meghatározhatjuk a körülírt kör O középpontját, ez ugyanis az AF és BC húrok felezőmerőlegeseinek metszéspontja. A körülírt kör fogja kimetszeni az A0A1 egyenesből a hiányzó B és C csúcsait a háromszögnek.


A szerkesztés menetéből következik, hogy ha a háromszög létrejön, akkor eleget tesz a feltételeknek.
Most vizsgáljuk meg, milyen feltételek mellett jön létre a kívánt háromszög. Először is feltehetjük, hogy a pontok mind különbözők, továbbá hogy nincs mind a három egy egyenesen. Ha ugyanis A2 illeszkedne az A1A0 egyenesre, akkor A is ezen az egyenesen lenne, és így nem jöhetne létre a háromszög. Másodszor, mivel az F pontnak a BC egyenesnek az A-t nem tartalmazó partján kell létrejönnie, kell hogy AA1A0 tompaszög legyen, de ekkor A0A1A2 is tompaszög, hiszen az AA2 egyenes merőleges az A0A1 egyenesre és A2, A az A0A1 egyenes ugyanazon partján van. Ilyen feltételek mellett a BC és AF felezőmerőlegesek metszéspontja, O mindig létrejön, hiszen BC nem lehet párhuzamos AF-fel.
Azaz ha A0, A1, A2, pontok különbözők és nem esnek egy egyenesbe, valamint A2A1A0 tompaszög, akkor a háromszög mindig egyértelműen megszerkeszthető.
Végül vizsgáljuk meg azokat az eseteket, amikor két pont egybeesik. Nyilván A2 nem eshet egybe sem A1-gyel, sem A0-val. Ha A0 azonos A1-gyel, de A2-vel nem, akkor az A-ból induló szögfelező a szemközti oldalt annak felezőpontjában metszi, azaz a háromszög egyenlő szárú. Ekkor A0A2 egyenes a háromszög magasságvonala és 2A0A2=A0A ismeretében az A csúcs helye megszerkeszthető. Az A0 ponton átmenő A0A-ra állított merőlegesen tetszőlegesen kijelölhetjük a B csúcs helyét. Ennek A0-ra való tükörképe lesz a C csúcs. Az így kapott ABC háromszög valóban eleget tesz a feltételeknek, és ebben az esetben a feladatnak számtalan sok megoldása van.