Feladat: Gy.2005 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1982/április, 163 - 164. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat, Téglalapok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/október: Gy.2005

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen M az AB oldal pontja. Vegyük fel a BC oldalon a P, CD-n a Q, DA-n az R pontokat tetszőlegesen. Próbáljuk meg az MPQR négyszög oldalait "kiegyenesíteni'' úgy, hogy közben a pontok egymástól való távolsága ne változzék.

Ezért először tükrözzük az ABCD téglalapot a BC oldalára. Mivel P pont a tengelyen van, tükörképe önmaga. Jelöljük Q új helyzetét Q'-vel. A tükrözés miatt PQ=PQ'. Ezután tükrözzük a második téglalapot a CQ' tengelyre. Ekkor Q' esik egybe a tükörképével és R-nek a két egymás utáni tükrözés után kapott képére, R'-re Q'R'=QR. Végül a harmadik téglalapot az R' pontot tartalmazó téglalapoldalra tükrözve M-nek a három egymás után elvégzett tükrözés után kapott M' képére R'M'=RM. A kapott MPQ'R'M' töröttvonal hossza nyilván megegyezik az MP+PQ+QR+RM út hosszával. Ez pedig akkor lesz a legrövidebb, ha M és M' pontokat egyenes vonallal kötjük össze. Az összekötő egyenes a megfelelő oldalakból kimetszi az (R), (Q), (P) pontokat, amelyeket az eredeti téglalap oldalaira visszatükrözve megkapjuk a feladat megoldását. Az MM' egyenesnek mindig lesz metszéspontja a téglalap oldalaival, hiszen P, Q, R, M az oldalak belső pontjai, esetleg valamelyik csúccsal egybeesnek.

Megjegyzés. Az egyes tükrözések után kapott pontokat a megfelelő indexszel jelölve láthatjuk, hogy az M pont helyzetétől függetlenül a minimális négyszög oldalainak összege mindig ugyanakkora. A tükrözés miatt ugyanis AM=M1A1=M2A2=A2M3 és ezért MM3AC. Amiből következik, hogy az MPQR négyszög oldalai a téglalapnak vagy az AC vagy a BD átlójával párhuzamosak, azaz MPQR paralelogramma. Ha M az A csúcsba esik, akkor a legrövidebb út a téglalap átlójának kétszerese, s ez mindig a legrövidebb út hossza.