Feladat: Gy.1987 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1982/január, 12 - 13. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Négyszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/május: Gy.1987

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyenek az AB, BC, CD, DA oldalak felezőpontjai rendre E, F, G és H. Húzzuk meg a négyszög valamelyik átlóját, pl. BD-t és ennek O felezőpontján át húzzunk párhuzamost a másik átlóval. Azt állítjuk, hogy ezen e párhuzamos egyenes bármely O pontjára az N1=HOGD, ill. N2=EOFB négyszögek területe negyede az N=ABCD négyszög területének.
A bizonyítást az egyik átlóra mutatjuk meg, a másik átlóra ugyanígy elvégezhető (1. ábra).

 
1. ábra
 
2. ábra

Legyen először O a BD átló és e metszéspontja. Ekkor OHAB és OH=12AB, ezért DOH háromszög hasonló a DBA háromszöghöz, a hasonlóság aránya 12, amiből TDOH=14TDBA. Ugyanúgy adódik, hogy TDOG=14TDBC vagyis N1 területe, valóban negyede az ABCD négyszög területének. Hasonlóan adódik, hogy N2=14N. Ha mármost O-t az e egyenesen mozgatjuk, akkor mivel eHG és eEF, a HOG, ill. EOF háromszögek területe O változtatásával nem változik, és így a HOGD, ill. EOFB terület sem.
Ha ezt az eljárást mindkét átlóra elvégezzük, a kapott két párhuzamos, e és f metszéspontja P lesz az a pont, mellyel a felezőpontokat összekötve négy egyenlő területű részt kapunk. (2. ábra). P mindig létrejön és mindig belső pont, ezt a következőképpen láthatjuk be (3. ábra). Húzzunk B és D pontokon át az AC átlóval, az A és C pontokon át a BD átlóval párhuzamost. Így egy paralelogrammát kapunk. Az e és f egyenesek e paralelogramma középvonalai. Metszéspontjuk P, egyben a paralelogramma átlóinak is metszéspontja. Mivel az A és B, B és C (és így tovább) pontok mindig két szomszédos paralelogramma oldalon vannak, az ezen oldalak másik végpontjait összekötő átlónak mindig ugyanazon partjára esnek. Azaz P nem eshet a négyszög oldalai által a paralelogrammából levágott háromszögek egyikébe sem. De akkor P a négyszög belsejében van.
Könnyű belátni, hogy csak egy pont van a négyszög belsejében, amely az előírásoknak eleget tesz.
 
3. ábra
 
4. ábra

Tegyük fel ugyanis, hogy két pont is lenne P és P1, amelyik a négyszöget a kívánt módon osztja fel négy egyenlő területű részre (4. ábra). Ekkor ‐ mivel a négyszög konvex ‐ P1 a P által kiosztott négy rész valamelyikében (esetleg a határán) van. Legyen ez pl. HPGD. Ekkor THP1GD<THPGD=14ABCD, azaz P1 nem osztja négy egyenlő területű részre a négyszöget.