Feladat: Gy.1979 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1982/január, 8 - 9. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feuerbach-kör, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Gyakorlat, Síkgeometriai bizonyítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/április: Gy.1979

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ABCD négyszög A-nál és C-nél levő szöge Thalész tétele miatt derékszög. A P, Q, R metszéspontok akkor és csak akkor léteznek, ha az ABCD négyszög nem téglalap. Ezt a továbbiakban fel is tételezzük, más szóval azt, hogy C a körnek nem A-val átellenes pontja. Feltesszük még, hogy a B és D pontok közül D van a kisebbik AC íven. Ezt megtehetjük, mivel B és D szerepe felcserélhető. A BP egyenesnek az A, B pontokon kívül nem lehet a körrel további metszéspontja, így C nem lehet ezen az egyenesen, és emiatt a P pont sem lehet a BR egyenesen.
Minthogy a CD és AD egyenesek a BPR háromszög magasságvonalai, D e háromszög magasságpontja. Így a BPR háromszögnek a BD egyenes is magasságvonala. Jelöljük a BD és PR egyenesek metszéspontját T-vel, a körhöz A-ban húzott érintő és PR metszéspontját Q1-gyel, az ABD szöget pedig α-val.
Az ARQ1 és ABD szögek egyenlők, mert mindkettő pótszöge az APQ1 szögnek. Az AD íven nyugvó Q1AR érintő szárú kerületi szög ugyancsak egyenlő az ABD szöggel, amely ugyanazon az AD íven nyugvó kerületi szög. Az ARQ1 háromszög tehát egyenlő szárú: AQ1=RQ1.

 

 
 


Az APQ1 háromszög szintén egyenlő szárú, mivel az AP oldalon fekvő szögei egyenlők (PAQ1 és APQ1 is pótszöge α-nak), így AQ1=PQ1.
Mindebből következik, hogy Q1 a PR szakasz felezőpontja. Hasonló módon belátható, hogy a PB szakaszt a körhöz C-ben húzott érintő is a felezőpontjában metszi. Tehát e felezőpont egyben a két érintő metszéspontja.
 

Megjegyzések. 1. Megoldásunk szerint a BD szakasz O felezőpontja, és a Q pont által meghatározott OQ szakasz az A, C, T pontokból derékszög alatt látszik, tehát az OQ feletti Thalész kör átmegy az A, C, T pontokon. Ez a kör a BPR háromszög ún. Feuerbach‐köre.
2. Amint azt sokan észrevették, a bizonyítandó állítás egy speciális esete Pascal tételének, amely szerint egy közönséges kúpszeletbe írt hatszög átellenes oldalpárjai vagy egy egyenes három pontjában metszik egymást, vagy páronként párhuzamosak, vagy a hatszög egyik átellenes oldal párját alkotó oldalai párhuzamosak a másik két átellenes oldalpár metszéspontjai által meghatározott egyenessel. (A tétellel kapcsolatos kérdéskör részletes tárgyalása megtalálható például Hajós György: Bevezetés a geometriába c. művében.)
A közönséges kúpszelet szerepét gyakorlatunkban a BD átmérőjű kör játssza, a beírt hatszögét pedig az ABCD négyszög, amelynek A és C csúcsát olyan csúcsoknak tekintjük, ahol két‐két csúcspont egybeesik. (Egybeeső csúcsokat összekötő oldalegyeneseknek a kör érintői felélnek meg.)
A Pascal‐tételt felhasználó bizonyításokat kellő magyarázattal helyes megoldásnak fogadtuk el. (R. Zs.)