Feladat: Gy.1924 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1981/január, 21 - 22. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat, Körülírt kör
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/szeptember: Gy.1924

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a háromszög csúcsait A,B,C-vel, ahol AB=BC, a körülírt kör középpontját O-val. Forgassuk el A körül az O pontot úgy, hogy az AB egyenes A-n túli meghosszabbítására kerüljön, és jelöljük új helyzetében O'-vel.


Az O'BO háromszög megszerkeszthető, hiszen O'B éppen a szár és a körülírt kör sugarának összegével egyenlő, és az AO'O szög nagysága is kiszámolható. Mivel ABC egyenlő szárú, ABO=90-α. Az OAO' háromszög is egyenlő szárú (a forgatás miatt), ezért AOO'=OO'A. Az AOB háromszög ugyancsak egyenlő szárú, OBA=BAO=90-α=AOO'+OO'A, ahonnan AO'O=90-α2. (Mindez akkor is igaz, ha az ABC háromszög tompaszögű, csak ekkor O a háromszögön kívül van.)

Ennek alapján a szerkesztés menete a következő: α ismeretében megszerkesztjük a 90-α és 90-α2 szögeket. Majd az adott szakasszal és ezekkel a szögekkel háromszöget szerkesztünk. Ezzel megkaptuk a keresett háromszög egyik csúcsát B-t, és a körülírt kör középpontját O-t. A BO sugarú kör kimetszi az adott szakaszból az A csúcsot, melyet BO egyenesre tükrözve megkapjuk az egyenlő szárú háromszög C csúcsát. A szerkesztés menetéből következik, hogy a kapott háromszög eleget tesz a követelményeknek.
A szerkeszthetőség feltétele, hogy 0<α<90 legyen.