Feladat: Gy.1915 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1981/február, 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani helyek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/május: Gy.1915

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először vizsgáljuk meg, mi lesz a keresett paralelogrammák F szimmetria középpontjának mértani helye. Tudjuk, hogy F a BD szakasz felezőpontja. Legyen B a k kör egy tetszőleges rögzített pontja, és D fusson végig az e egyenesen. Ekkor az F pontok egy e-vel párhuzamos egyenesen helyezkednek el, mely e-től fele olyan messzire van, mint a B. Ha B végigfut a k körön, akkor minden helyzetéhez tartozik egy párhuzamos egyenes, s ezek együttesen egy sávot fednek le. A sáv két határoló egyenese, f1 és f2 a B azon két helyzetéhez tartozik, amelyik legközelebb, ill. legtávolabb van az e egyenestől.


Ezt a két pontot nyilván a k körnek e-re merőleges átmérője metszi ki k-ból, így az f1 egyenes 1,5cm-re, az f2 0,5cm-re van e-től. Könnyen belátható, hogy a sáv minden pontjához található megfelelő B és D pont.
Ezek után a C pont mértani helyét megkaphatjuk, ha az F pontokat A-ból kétszeresére nagyítjuk, azaz a C pontok mértani helye ugyancsak egy sáv, amelyet az f1, f2 egyenesek által meghatározott sáv A pontból történő kétszeres nagyításával kapunk. A határoló egyenesek is hozzátartoznak a mértani helyhez.