Feladat: Gy.1914 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1981/február, 69 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül négyszögekben, Gyakorlat, Síkgeometriai bizonyítások, Alakzatok hasonlósága
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/május: Gy.1914

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A B ponton keresztül húzzunk párhuzamost az AD egyenessel, messe ez a DC-t F-ben. Majd húzzunk egy AB-vel párhuzamost a D pontton keresztül, messe ez BC-t az E-ben. Belátjuk, hogy az ABCD és MFCE négyszögek hasonlóak, a csúcsokat a felsorolás sorrendjében feleltetve meg egymásnak.


A DMF és BME háromszögekben az FDM és MBE szögek a feltétel szerint egyenlők. Az FMD és EMB szögek viszont csúcsszögek, amiből következik, hogy a két háromszög hasonló, így megfelelő oldalaikra FMME=MDMB=ABAD.
 

Vagyis a két négyszög egy‐egy megfelelő oldalpárjának aránya megegyezik. Mivel DAB=FME, hiszen az ABMD idom paralelogramma, valamint a két négyszögben a C csúcsnál levő szög közös, így egyenlő, végül CDA= =ABC=DEC, a két négyszög valóban hasonló. A hasonlóság miatt pedig az ACD és BCM szögek egyenlősége is fennáll.
 

II. megoldás. Tekintsük a CMB, CMD háromszögek köré írható köröket. Ezekben a CM húr közös, és hozzá egyenlő látószögek tartoznak. Emiatt a két kör sugara egyenlő, ha például a másodikat a CM szakasz felezőpontjára tükrözzük, az elsőt kapjuk. (Mivel M az ABCD négyszögben belső pont, a két kör a CM egyenes ellentétes partjain fekszik.) E tükrözés a DM szakaszt a vele párhuzamos és egyirányú CN szakaszba viszi. Tehát a BM szakasz a C, N pontokból egyenlő szögek alatt látszik. Ezzel viszont igazoltuk a feladat állítását, hiszen a BMN háromszöget CN mentén eltolva az ADC háromszöget kapjuk.
 

Megjegyzés. A feladat az 1980. évi Arany Dániel matematikai tanulóverseny II. fordulóján a haladó (II. osztályos) általános tantervű osztályok versenyének első feladata volt.