Feladat: Gy.1892 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1980/november, 142 - 143. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Helyvektorok, Gyakorlat, Magasságpont, Körülírt kör
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/február: Gy.1892

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a CA, AB szakaszok felezőpontját G-vel és H-val, az AGH háromszög magasságpontját P-vel. Ismeretes, hogy a háromszögek középvonalai párhuzamosak a háromszög oldalaival, ezért az ABC, AHG háromszög A-ból induló magasságvonala azonos. Mivel a BM, HP egyenesek egyaránt merőlegesek AC-re, párhuzamosak egymással. Emiatt a PH egyenes középvonal az AMB háromszögben, és P felezi az AM szakaszt. Az AHFG négyszög paralelogramma, melyet a GH átló két egybevágú részre vág, és e részek a GH felezőpontjára nézve szimmetrikusak. Ez a szimmetria P-t O-ba viszi, hiszen APOF, PGOH, PHOG. Tehát OF=PA=12AM.

 
 


II. megoldás. Jelöljük általában a P-ből Q-ba mutató vektort PQ-val. Megmutatjuk, hogy az AM, 2OF vektoroknak nemcsak a hosszuk egyenlő, hanem maguk a vektorok is egyenlőek. Ha még az O-ból A-ba, B-be, C-be mutató vektorokat rendre a-val, b-vel, c-vel jelöljük, és felhasználjuk, hogy 2OF=b+c kapjuk, hogy állításunk ekvivalens az
a-OM=b+c
összefüggéssel. Azt kell tehát belátnunk, hogy
OM=a+b+c.(1)

 
 

Legyen M az (1) összefüggéssel definiált pont, megmutatjuk, hogy AMBC. Valóban, BC=c-b, AM=c+b és a b, c vektorok hossza egyenlő (hiszen O az ABC háromszögbe írt kör középpontja). Emiatt a b és c vektorok összeadásához használt paralelogramma rombusz és a (c+b), (c-b) vektorok állását ennek a rombusznak az átlói adják. Hasonlóan látható be, hogy BMCA, CMAB.
 

Megjegyzés. Hamarabb célhoz érünk, ha az ABC, FGH háromszögek hasonlóságára hivatkozunk. Hogy ezt nem tettük, az annak érdekében történt, hogy megmutassuk, esetünkben csak a 2:1 arányú hasonlóság tulajdonságaira van szükség, és ezek még visszavezethetőek az egybevágóság tulajdonságaira. A bizonyított állítás alapján könnyen belátható, hogy az OM szakaszt az ABC háromszög súlypontja harmadolja. Tovább menve megkaphatjuk az ún. Feuerbach kör tulajdonságait.