Feladat: Gy.1861 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1980/február, 75 - 76. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Eltolás, Lefedések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/október: Gy.1861

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy a háromszögnek van két nem egyenlő hosszú oldala. Legyenek ezek AB<AC. Tükrözzük a háromszöget az A csúcsból kiinduló szögfelezőjére. A kapott AB'C' háromszög egybevágó az eredetivel, és lefedi annak egy részét, az ABPB' négyszöget, ahol P a BC és B'C' egyenesek metszéspontja. Ugyanis B tükörképe, B',AB<AC miatt az AC szakaszon van, C tükörképe, C' pedig az AB oldal B-n túli meghosszabbításán.

 
 


A kimaradó részt lefedő másik háromszög pedig legyen az, amelyiket úgy kapunk, hogy ABC-t eltoljuk a BP vektorral. A eltoltja A'', C eltoltja C''. Az eltolás miatt PC<PC'', C a PC''szakasz pontja. Be kell még látnunk, hogy A''PC'' tartalmazza a B'PC'' szöget. Az A''PC''=ABC-gel, az előző külső szöge a PBC' háromszögnek, és így biztosan nagyobb a BPC'=B'PC belső szögénél.
 
 

Most vizsgáljuk azt az esetet, amikor a háromszög mindhárom oldala egyenlő hosszú. Előbbi módszerünk most nem vezet célra, mert a háromszöget bármelyik szögfelezőjére tükrözve, önmagába megy át. Azaz már egy háromszög lefedi az eredetit, ezt pedig a feladat szövege kizárja. Tegyük fel, hogy két csúcsot két különböző háromszöggel fedtünk le. Ekkor a két háromszög közül az egyik biztosan lefedi a harmadik csúcsot is (hiszen minden pontot fednie kell valamelyik háromszögnek). Ekkor ez utóbbi két csúcs ugyanahhoz a lefedő háromszöghöz tartozik, és összekötő szakaszuk nem lehet a háromszög belsejében, mert a háromszög belsejében lévő bármely szakasz hossza kisebb az oldal hosszánál, AB'B>60 miatt. Az eredeti és a lefedő háromszögnek tehát van egy közös oldala. Ekkor vagy a harmadik csúcsuk is közös, ha ugyan arra az oldalra esik, és így már egy háromszög is lefedi, vagy a másik lefedő háromszöget csak úgy tudjuk elhelyezni, hogy egymaga lefedje az eredetit. Mindkét esetben ellentmondunk annak a feltevésnek, hogy az egyik háromszög külön ne fedje le háromszögünket.