Feladat: Gy.1851 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1980/január, 23 - 25. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Eltolás, Osztópontok koordinátái, Vektorok lineáris kombinációi, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/szeptember: Gy.1851

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a B+C, A+C, B+A pontokat E, F, G-vel. Ez az ,,összeadás'' nem kommutatív, például az F*=C+A pont nem azonos F-fel, hanem annak az AC szakasz felezőpontjára vonatkozó tükörképe: az AF, CF* szakaszok rendre az AC szakasz 60-os elforgatásával keletkeznek, de az első esetben A körül, a másodikban C körül forgatunk (1. ábra).

 

 
1. ábra

 


Elforgathatjuk az AC szakaszt B körül is 60-kal, ekkor külön el kell forgatnunk az A csúcsot B körül, így éppen G-t kapjuk, és külön forgatni kell B körül C-t, amikoris E-t kapjuk. Mivel a különböző centrumú forgatások párhuzamos és egyállású eredményre vezetnek, EG-t CF*-ból a C-t E-be vivő eltolással is megkaphatjuk. Ez viszont FA-ból az F-et C-be vivő eltolással kapható meg, így végül is azt kaptuk, hogy az F-et E-be vivő eltolás A-t G-be viszi. Ámde ekkor F és G az AE szakasz felezőpontjára nézve szimmetrikusan helyezkedik el, és ez épp az, amit bizonyítanunk kellett.
 
II. megoldás. A sík tetszőleges pontjába mutató helyvektorokat jelöljük rendre a megfelelő kisbetűvel. (A helyvektor olyan vektor, melynek kezdőpontja a sík egy rögzített pontja.) A P×Q művelet eredménye a PQ szakasz felezőpontja, s így a vektorok összeadási szabályai szerint ennek a pontnak az 12(p+q) vektor felel meg (2. ábra).
 

 
2. ábra

 

Jelentse T(u) azt a vektort, amelyet úgy kapunk meg, hogy az u vektort pozitív (az óramutató járásával ellentétes) irányba elfordítjuk 60-kal. Így a P+Q pontba mutató helyvektor p+T(q-p) alakba írható (3. ábra). Ezek felhasználásával írjuk fel az (1) alatti műveletek eredményeihez tartozó helyvektorokat.
 

 
3. ábra

 

A bal oldal helyvektorának a kétszerese
a+b+T(c-b),
a jobb oldal helyvektorának a kétszerese
b+T(a-b)+a+T(c-a).
Azt kell igazolnunk, hogy ez a két vektor egyenlő. Ehhez elég azt belátnunk, hogy
T(c-b)=T(a-b)+T(c-a),
ahol a-b, c-a és c-b egy háromszög három oldalának vektorai, mégpedig úgy, hogy az első kettő összege éppen a harmadik. De ebből következik, hogy igaz az egyenlőség, mert két oldal 60-os elforgatottjának összege egyenlő az összeg 60-os elforgatottjával. Ezzel igazoltuk az (1) egyenlet helyességét.
 
Megjegyzések 1. Az I. megoldás szerint dolgozók úgy fejezték be megoldásaikat, hogy az A, F, E, G pontok paralelogrammát határoznak meg, tehát a szemközti csúcsokat összekötő szakaszok felezőpontjai egybeesnek. Ez igaz, és megoldásaikat 2 ponttal értékeltük. De megjegyezzük, hogy a megoldásuk hiányos, hiszen nem foglalkoztak azokkal az esetekkel, mikor e négy pont egy egyenesbe esik, pl. ha A, B, C egy szabályos háromszög csúcsai (4. ábra).
 

 
4. ábra

 

2. A megoldók egy része a forgásirányt rosszul értelmezte, és olyan szabályos háromszöget szerkesztett, melynek körüljárási iránya megegyezett az óramutató járásával, azaz negatív. A feladat állítása így is igaz, s a bizonyítás hasonlóan megy, ezért az ő megoldásaikat is elfogadtuk.