Feladat: Gy.1844 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Alberti Gábor 
Füzet: 1980/január, 18 - 19. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Érintőnégyszögek, Diszkusszió, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/május: Gy.1844

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy négyszög akkor húrnégyszög, ha írható köréje kör. Mivel 3 pont a kört meghatározza, D-t úgy kell megválasztanunk, hogy rajta legyen az A, B, C pontok által meghatározott körön. E kört mindig meg tudjuk szerkeszteni, ha a 3 pont nem esik egy egyenesbe.
Mivel a négyszög érintőnégyszög is, ezért szemközti oldalainak összege egyenlő, így AB+CD=BC+AD, azaz átrendezve |AD-CD|=|AB-BC|=d. Mivel A, B, C, D a megadott sorrendben határozza meg a négyszöget, a D pontot a B-t nem tartalmazó AC íven kell keresnünk.
Feltehetjük, hogy AB>BC (ha nem így lenne, betűzzük át a pontokat), akkor az oldalösszegekre fennálló egyenlőség miatt AD>CD, és különbségük ‐ d ‐ ismert.

 
 
Tekintsük négyszögünket megszerkesztettnek, és mérjük fel A-ból az AD szakaszra a d távolságot. Jelöljük a végpontját K-val. A CKD háromszög egyenlő szárú, D csúcsnál levő szöge ismert, hiszen az ABC=β-t 180-ra egészíti ki. Így a DKC=180-(180-β)2=β2. Az AKC háromszög tehát megszerkeszthető 2 oldala és a nagyobbikkal szemben levő szöge ismeretében.
A négyszög szerkesztésének menete a következő: az A, B, C pontok köré kört szerkesztünk, majd az AC oldal fölé 180-β2 látószögű kört. Ezt A-ból d távolsággal elmetszve kapjuk a K pontot. Az AK egyenes metszi ki a körből D-t.
 
 

Az így kapott négyszög valóban húrnégyszög, de egyben érintőnégyszög is. Könnyen kiszámolhatjuk a DCK-t
DCK=180-(β2+180-β)=β2.
A CDK háromszögben CD=DK=x, így AB+CD=AB+x, BC+AD=BC+d+x, és mivel AB=BC+d, a két összeg valóban egyenlő. Ez pedig szükséges és elégséges feltétele annak, hogy egy négyszög érintőnégyszög legyen.
A feladatnak mindig van megoldása, ha A, B, C nem esik egy egyenesbe, és mindig 1 megoldása van, mivel d=|AB-BC|<AC mindig teljesül a háromszög oldalaira fennálló összefüggés miatt. Ha AB=BC, akkor a húrnégyszög deltoid, és D-t a B-ből az AC-ra állított merőleges metszi ki a körből.
 

 Alberti Gábor (Budapest, Árpád Gimn., I. o. t.)