Feladat: Gy.1797 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1979/április, 167 - 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Négyszög alapú gúlák, Csonkagúlák, Osztópontok koordinátái, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/november: Gy.1797

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tudjuk, hogy a csonka gúlát úgy származtathatjuk, hogy egy gúlát elmetszünk az alapjával párhuzamos síkkal.
Jelöljük az alapidomát ABCD-vel, a gúla csúcsát S-sel, a felsőalap megfelelő csúcsait A', B', C', D'-vel. A gúla két szemközti élén pl. AA' és CC'-őn át fektessünk egy síkot. Ez a gúlát az ACC'A' trapézban metszi.

 

 

Az AC' és A'C átlók egymást az O pontban metszik. Most tekintsük az ADB'C' síkidomot. Mivel B'C'BCAD, ez egy trapéz, melynek AC' és B'D átlói ugyancsak metszik egymást. Hasonlóan az A'B'CD trapéz DB' és A'C átlói is metszik egymást. Eszerint a DB' az AC' és A'C átlók mindegyikét metszi. Mivel DB' nem fekszik az AC' és A'C egyenesek által meghatározott síkban, azért mindkettőt csak úgy metszheti, ha azok közös metszéspontján megy át.
Hasonlóan bizonyíthatjuk ezt a BD' átlóról is. Ezzel igazoltuk az állítást.
 
II. megoldás. A csonka gúla alap- és fedőlapja nyilván hasonló. Megtartva az előző megoldás jelöléseit, jelöljük az AB/A'B' arányt m/n-nel, az alaplap középpontját M-mel, a fedőlapét M'-vel. Az A'OC' és COA háromszögek hasonlósága miatt
AO:OC'=AC:A'C'=m:n.
Továbbá az AOM és C'OM' háromszögek hasonlóságából
MO:OM'=AO:OC'=m:n.
Az M, O, M' pontok egy egyenesen vannak, és O az MM' szakaszt m:n arányban osztja.
Most fektessünk a másik két élen át is egy síkot. Az előzőkhöz hasonlóan beláthatjuk, hogy a B'D és BD átlók ugyancsak az MM' szakaszon metszik egymást és az MM' szakaszt m:n arányban osztják. Ami éppen azt jelenti, hogy a csonka gúla testátlói egy ponton mennek keresztül.