Feladat: Gy.1773 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csordás András 
Füzet: 1978/december, 213 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középvonal, Diszkusszió, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/május: Gy.1773

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Válasszuk úgy a jelölést, hogy az ABCD paralelogrammában AD>DC, az átlók által bezárt szög φ, AD-DC=d>0, és legyen adva az AC átló. Jelöljük az átlók metszéspontját O-val.

 

1. ábra

 

Mivel ismerjük az átlók hajlásszögét, meg tudjuk húzni a BD átló egyenesét is. Mérjük fel az AD oldalra a DE=DC távolságot. A C, E pontokon átmenő egyenes messe a BD átló egyenesét a Q pontban. A CDE egyenlő szárú háromszögben húzzuk meg a CE oldalhoz tartozó magasságot, és jelöljük a talppontját P-vel. Mivel P felezi EC-t és O felezi AC-t, OPAE és OP=12AE=12d. Vetítsük a C pontot merőlegesen a BD-re, s jelöljük a vetületét C'-vel. A CDC' és CDP közös átfogójú derékszögű háromszögek, PCDC' tehát húrnégyszög. Ha C' a CD' ugyanazon oldalára esik, mint P, akkor PCD+PC'D=180 (1. ábra), s ezért PCD=PC'O. Ha P és C' a CD szakasz ellenkező oldalán van (2. ábra), akkor DCP=DC'P egyenlő húrhoz tartozó kerületi szögek. Továbbá DCP=DEP=EPO. Mindkét esetben az OPC' és OPQ háromszögek hasonlók (két szögük egyenlő), és így
OP2=OQOC'.(1)
Az OP és OC' szakaszok hosszát ismerjük, s így OQ távolságot meg tudjuk szerkeszteni.
 

 

2. ábra
 

 

3. ábra

 

Ennek alapján a szerkesztést a következőképpen végezhetjük el (3. ábra).
Felvesszük az AC szakaszt, az O felezőpontján át meghúzzuk a BD átló f egyenesét, mely vele az adott φ szöget zárja be. A C pontot levetítjük f-re és OC' és OP=12d ismeretében  (1) felhasználásával megszerkesztjük az OQ távolságot. Majd A körül egy d sugarú kört rajzolunk. Ahol a kör metszi a CQ egyenest, ott kapjuk az E, ill. E' pontot. A körnek az egyenessel általában két metszéspontja lesz. Az ezeket A-val összekötő egyenesek metszik ki f-ből a paralelogramma hiányzó csúcsait, az 1. ábra szerinti AE' a B csúcsot, hiszen ECD=CED=AEE'=EE'A miatt E'ACD. A szerkesztés menetéből következik, hogy az ABCD paralelogramma eleget tesz a feltételnek.
A megoldhatóság feltétele, hogy az A körüli, d sugarú kör két különböző pontban messe az OQ egyenest. Nyilvánvaló továbbá, hogy a háromszög-egyenlőtlenség miatt az is szükséges, hogy d<AC legyen. Bővebb diszkussziót nem végezhetünk.
Tekintsük végül az adathármasnak azt a különleges, esetét, ha φ=90. Ekkor C' az O-ba esik, szerkesztésünk nem hajtható végre, de az átlók merőlegességéből tüstént következik, hogy a paralelogramma csak rombusz lehetne. Így d=0 mellett a feladat határozatlan, d>0 mellett pedig az adathármas ellentmondó. (d=0-ból indulva viszont az következik, hogy csak φ=90 lehet.)
A szerkesztés helyességét a következőképpen igazolhatjuk. Miután megszerkesztettük a CQ egyenest a fent leírt módon, s elmetszettük az A pont körüli d sugarú körrel, húzzunk párhuzamost az O ponton keresztül az AE-vel. A kapott P pont nyilván felezi az EC távolságot. A mértani közép tulajdonságából következik, hogy OPQ=PC'Q, valamint a párhuzamosság miatt OPQ=AEE'. P-ben állítsunk merőlegest EC-re, s messe ez az f-et D'-ben. ECD' háromszög egyenlő szárú, ECD'=CED', továbbá CPC'D' négyszög húrnégyszög, s ezért PCD'=PC'Q. Messe az AE egyenes az f egyenest D-ben, az AEE'=CED. S mivel CED' és CED szögek nagysága megegyezik és egyik száruk közös, kell hogy a D egybeessen D'-vel. Az ABCD idom paralelogramma ‐ hiszen AE'CD, s mivel O felezi AC-t, így kell hogy felezze BD-t is ‐, s eleget tesz az előírt feltételeknek.
 

 Csordás András (Esztergom, Dobó K. Gimn.)