Feladat: Gy.1726 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: -
Füzet: 1978/április, 160. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/december: Gy.1726

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy nem fordulhatott elő, hogy egyszerre két fiú is visszakapja az általa vásárolt ajándékot.
Először is tudhatjuk, hogy András nem kaphatott vissza autót, mert mindenkinek azt ajándékozott. Elemér nem is vett ajándékot, tehát nincs mit visszakapnia. Dénes az általa vásárolt dominót nem kaphatja vissza, mert az ő ajándékozása után már csak Elemértől kap ajándékot, de az nem lehet a dominó. Így ha volna két fiú, aki visszakapja az ajándékait, az csak Bence és Csaba lehetne.
Csaba az ő ajándékozása után Dénestől és Elemértől kap ajándékot. Ezért az egyetlen lehetőség, hogy visszajusson hozzá a csokoládé, ha azt Dénesnek adja, aki továbbadja Elemérnek, és Elemér Csabának.
Bence a bélyegsorát Dénestől nem kaphatja vissza, mert ahhoz először Csabának kéne adnia, de Csaba csokoládét ad Dénesnek. Tehát Bence a bélyegeket csak Elemértől kaphatná vissza, akihez Csabán keresztül juthat, ugyanis Dénestől csokoládét kapott.
Rajzoljuk le eddigi megállapításainkat!

 
 

Bence Elemértől bélyeget csak akkor kaphat, ha nem azt adott neki, vagyis az autót ajándékozta Elemérnek. Elemér tehát két autót is kapott. Egyet Andrástól, egyet Bencétől. Ezt a rajz szerint már csak Andrásnak és Dénesnek adhatná, de nem illik Andrásnak adnia, és ezért nem lehet, hogy egyszerre két fiú is visszakapja az általa vásárolt ajándékokat.