Feladat: Gy.1719 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: -
Füzet: 1978/március, 109 - 110. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számhalmazok, Lottó, Maradékos osztás, Oszthatósági feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/november: Gy.1719

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A lottóhúzásokat három osztályba soroljuk aszerint, hogy a kihúzott számok összege hárommal osztva 0, 1 vagy 2 maradékot ad-e. Jelölje ezeket az osztályokat rendre A, B és C. A feladat állításának bebizonyításához elegendő azt megmutatni, hogy mind a három osztályban ugyanannyi számötös van. Ehhez kölcsönösen egyértelmű megfeleltetést hozunk létre az osztályok között.
Először megmutatjuk, hogy A és C között van kölcsönösen egyértelmű megfeleltetés. Tartozzon az a1,a2,...,a5 számötös (a1<a2<...<a5) az A osztályba, azaz összegük legyen hárommal osztható. Feleltessük meg ennek a számötösnek az a1+1,a2+1,...,a5+1 számötöst, ha a5<90, és ha a5=90, akkor pedig az 1,a1+1,a2+1,a3+1,a4+1 számötöst. Az így nyert "lottószámok'' összege vagy öttel nagyobb vagy 85-tel kisebb, mint az a1+a2+...+a5; tehát hárommal osztva 2 maradékot ad, és ezért C osztálybeli. Ez a megfeleltetés kölcsönösen egyértelmű, mert minden A osztálybeli számötöshöz C osztálybeli számötöst rendel, különbözőkhöz különbözőt, és minden C osztálybeli számötös hozzá van rendelve egy A osztálybelihez, nevezetesen ahhoz, amelyik eggyel kisebb számokból áll, ha köztük nem szerepelt az egyes szám, és ha szerepelt, akkor ennek a 90 felel meg. Ugyanezzel a módszerrel a C és B osztályok között hozhatunk létre kölcsönösen egyértelmű megfeleltetést. Tehát mind a három osztályban ugyanannyi számötös van, ezért a lehetséges lottóhúzások harmadában fordulhat elő, hogy a kihúzott számok összege hárommal osztható.

 

Megjegyzés. Többen a következő hibás okoskodást találták: nézzük meg, hogy a számötösökben hány darab hárommal osztva 0, 1 vagy 2 maradékot adó szám lehet. Az összes lehetséges eset 21. (A részletes számításokat mellőzzük.) Ebből az összeg akkor osztható hárommal, ha a
            0    1    2          maradékot adók száma  5    0    0    3    1    1    2    3    0    2    0    3    1    2    2    0    4    1    0    1    4  

 

Ez 7 eset, vagyis harmadrész. Az okoskodás azért hibás, mert azt is meg kell nézni, hogy a 21 különböző eset mindegyike hányféleképpen fordulhat elő, és ennek hányadrészét teszi ki ez a 7 eset. Ezek részletes kiszámításával is bizonyítható az állítás.