Feladat: Gy.1716 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1978/február, 73. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/október: Gy.1716

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a közös belső pontot P-vel, és kössük össze mind a hat kör középpontjával. A kapott 6 félegyenes által meghatározott szögek között van legalább egy, amelyik nem nagyobb 60-nál; nem lehet ugyanis mindegyik szög nagyobb, mint 60, mert akkor az összegük nagyobb lenne, mint 360. Léteznek tehát olyan A és B középpontok, amelyekre APB60. Így az APB háromszögben az ABP és BAP szögek közül valamelyik legalább 60. Válasszuk a jelölést úgy, hogy a PBA60 legyen. Ekkor a megfelelő oldalakra APAB. Mivel P belső pontja a köröknek, az A középpontú kör rA sugarára rA>AP¯AB¯, vagyis az A középpontú kör eleget tesz a feltételnek, mert tartalmazza a B középpontot.

 
 

Megjegyzések. 1. A feladat állítása nyilván igaz hatnál több körlemezre, hiszen ha a körök közül elhagyunk annyit, hogy csak 6 maradjon, akkor, mint láttuk, ezekre már igaz az állítás.
2. Öt körlemezre az állítás nem igaz. Például ha az 5 középpont egy szabályos ötszög 5 csúcsa és a körök sugara kisebb az ötszög oldalánál, de nagyobb az ötszög köré írható kör sugaránál, akkor bármely két középpont távolsága nagyobb, mint az ötszög köré irt kör sugara, és a köröknek van közös belső pontja.