Feladat: Gy.1714 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1978/szeptember, 12 - 14. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Beírt kör, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/október: Gy.1714

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a körülírt k kör sugarát R-rel, a beírt k1 kör sugarát r-rel, és az adott szöget α-val.
A szerkesztés során felhasználjuk, hogy R és α egyértelműen meghatározza a háromszög a oldalát.

 
 

Vegyük fel a k kört, rajzoljuk bele az α szöget, ezzel megkaptuk a keresett háromszög B és C csúcsát. A k1 kör r sugara ismeretében keressük középpontjának mértani helyét. Ez egyrészt a BC egyenestől r távolságban húzott párhuzamos egyenesen, másrészt a BC szakasz fölé írt 90+α2 szögi látóköríven van. A BC szakasz a k kört két részre osztja, α a két körív valamelyikéhez tartozik, aszerint, hogy hegyesszög vagy tompaszög. A beírt kör középpontját a BC szakasz ugyanazon oldalán kell keresnünk, amelyiken az α is fekszik. A két mértani hely közös pontja (amennyiben létezik) megadja k1 középpontját. Megrajzoljuk k1-et, majd B és C pontokból érintőt szerkesztünk k1-hez, ezek metszik ki k-ból az A csúcsot.
Az így kapott háromszög nyilván eleget tesz a feltételnek, csupán azt kell belátnunk, hogy az érintők metszéspontja rajta van a k körön. Jelöljük a k1 kör középpontját O1-gyel. BO1 és CO1 az ABC háromszögben szögfelezők, így
BAC=180-(ABC+ACB)=180-2(O1BC+O1CB)=180--2(180-(90+α2))=α.


Tehát C valóban a BC szakaszhoz és α szöghöz tartozó látóköríven van.
Ha a feladatnak van megoldása, akkor általában kettő van, s ezek a BC felezőmerőlegesre szimmetrikusak. Egy megoldás van, ha a látókörív éppen érinti a párhuzamost, és nincs megoldás, ha nincs közös pontjuk.
Vizsgáljuk meg a megoldhatóság feltételét. Nyilván 0<α<180 és R2r mellett jöhet létre csak háromszög. Jelöljük BC felezőpontját F-vel, a k középpontját O-val, OF-nek a látókörívvel való metszéspontját H-val.
Ekkor
FC=BC2=Rsinα,FH=BC2tg(45+  α4)  


és mivel rFHRsinαtg(45+  α4) = 2R sin α2(1 +  sin α2).
 

II. megoldás. Induljunk ki az α szögből, és szárai közé szerkesszük meg az r sugarú k1 beírt kört. Mivel az α-val szemközti oldal hossza a k körülírt kör R sugarával adott, ehhez a körhöz kell adott hosszúságú érintőt szerkeszteni.
Gondoljuk a feladatot megoldottnak, és rajzoljuk meg a BC oldal külső érintő körét, k2-t. Érintse az AB egyenest a k1 kör E1-ben, a k2 az E2-ben. Ismeretes, hogy AE2=s (ahol s a háromszög félkerülete) AE1=(s-a), ahonnan
AE2-AE1=s-(s-a)=a.

 
 
A szerkesztést ezután úgy végezhetjük el, hogy az E1 ponttól továbbhaladva az AE1 félegyenesen felmérjük az E1E2=a távolságot. Megrajzoljuk az E2-ben érintő k2 kört, majd k1, k2 körökhöz közös belső érintőt szerkesztünk. A feladat megoldásainak száma 2, 1 vagy 0, aszerint, hogy a k1, k2 köröknek nincs közös pontjuk, érintik egymást, vagy két közös pontjuk van.
Könnyű belátni, hogy az így kapott háromszög eleget tesz a feltételnek.