Feladat: Gy.1670 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Pem Erzsébet 
Füzet: 1977/május, 213. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/január: Gy.1670

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük az adott befogót a-val, az átfogóra való vetületét p-vel, az adott vetületet q-val, a háromszög csúcsait a szokásos módon.
Az ismert befogótétel szerint a=p(p+q). Mérjük fel a q szakaszt tartalmazó egyenesre a p-t a szakasz másik végpontjától is. Az így kapott 2p+q távolságot tekintsük egy derékszögű háromszög, átfogójának és szerkesszük meg a hozzá tartozó magasságot, melynek hossza p(p+q)=a. A szakasz végpontját jelöljük C'-vel, és vegyük észre, hogy OC'=2p+q2 miatt a Thalész kör középpontja éppen a q szakasz felezőpontjában van.
Ennek alapján a szerkesztés menete a következő. Felvesszük az adott q szakaszt. Egyik végpontjában merőlegest állítunk, s erre rámérjük az a szakasz hosszát, végpontja C'. A q szakasz felezőpontja O körül OC' sugárral kört rajzolunk, s ez kimetszi a keresett derékszögű háromszög B csúcsát (mégpedig a merőlegesnek az O-t nem tartalmazó oldalán). Majd az adott a távolsággal kimetsszük a magasságvonalból a C csúcsot. A feladatnak nyilván mindig van megoldása.

 

 

II. megoldás. Az a2=p(p+q) összefüggésből p megszerkeszthető egy pontnak körre vonatkozó hatványaként. Vegyük fel az adott a hosszúságú szakaszt, az egyik végpontjába állítsunk merőlegest, s arra mérjünk fel q/2 távolságot. Az így kapott O pont körül rajzoljunk q/2 sugarú kört, majd az a szakasz másik végpontját kössük össze a kör középpontjával, s hosszabbítsuk meg, míg újra metszi a kört. Ekkor a2=x(x+p), azaz x=p. A háromszög könnyen megszerkeszthető p, q és a ismeretében.
 

  Pem Erzsébet (Bátaszék, Gimn., I. o. t.)