Feladat: Gy.1641 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1977/szeptember, 18 - 19. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/május: Gy.1641

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a szögfelezőn tetszőlegesen felvett pontot P-veI. Az ACBP négyszöget szögei egy hasonlóság mértékéig meghatározzák. Szerkesszünk tehát a szögek ismeretében egy négyszöget. Vegyük fel tetszőlegesen a PC szakaszt, majd a szakasz egyik oldalára φ a másikra ψ látószögű kört szerkesszünk, mérjünk fel C-ből a CP két oldalára 45‐45°-os szöget. A szög két szára a megfelelő látókörből kimetszi az A és B csúcsot. Az így kapott derékszögű háromszöget a kívánt méretűre nagyítjuk. A szerkesztésből következik, hogy a háromszög eleget tesz az előírt feltételnek.
A feladatnak végtelen sok megoldása van, ha φ és ψ=0, és P egybeesik C-vel, ekkor bármely derékszögű háromszög jó, melynek átfogója az adott hosszúság.

 

 

Két megoldás van, ha φ és ψ mindegyike kisebb 45°-nál, de nagyobb 0-nál. Aszerint, hogy a 45°-os szöget milyen irányban mérjük fel; P a szögfelezőnek a háromszög belsejébe eső szakaszán, vagy azon kívül lesz. Ha φ és ψ nagyobb 45°-nál, de kisebb, mint 135°, egy megoldás adódik.
Ha φ=ψ, akkor a háromszög egyenlő szárú.
Végül nincs megoldás, ha φ vagy ψ nagyobb, mint 135°.