Feladat: Gy.1629 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1976/november, 149 - 150. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Trapézok, Párhuzamos szelők tétele, Diszkusszió, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/március: Gy.1629

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy a trapéz két szárának egyenese metszi egymást, és jelöljük a metszéspontjukat O-val, az adott átló végpontjait E-vel és F-fel.
Húzzunk az adott iránnyal párhuzamost az E ponton keresztül, messe ez az OF egyenest P-ben. A megszerkesztettnek feltételezett trapéz két csúcsa legyen G és H, ahol G az OF, H az OE szögszáron van.

 

 

A párhuzamos szelők tétele szerint
OGOF=OEOHésOPOG=OEOH,
ahonnan
OG=OPOF,
azaz OG mértani középarányos OP és OF között, s így könnyen megszerkeszthető pl. a derékszögű háromszögre vonatkozó befogótételből.
A feladatnak mindig van megoldása és csak egy, feltéve, hogy PFO.
Ha a trapéz száregyenesei nem metszik egymást, akkor a keresett trapéz paralelogramma. A szerkesztés könnyen elvégezhető, ha EF felezőpontján át az adott iránnyal párhuzamost húzunk ez kimetszi a másik két csúcsot, feltéve, hogy az átló iránya nem párhuzamos sem az oldalegyenessel, sem a másik átló irányával.
 

Megjegyzés. A feladat megoldását megtalálhatták megoldóink az 52. kötet 4. szám 147. oldalán Szikszai József: Készítsünk feladatokat c. cikkében. Az ott megoldott II. feladat a kitűzésben szereplő feladattól teljesen függetlenül készült, megfogalmazása is valamelyest eltér az 1629-es gyakorlattól. Megoldásuk azonban megegyezik, ahogy arról olvasóink is meggyőződhetnek.