Feladat: 1591. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: -
Füzet: 1976/január, 25. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Irracionális számok és tulajdonságaik, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/szeptember: 1591. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a négy falut a négyzet körbejárásának sorrendjében A-val, B-vel, C-vel, D-vel, az AB, CD szakaszok felezőpontját E-vel, F-fel. Mérjünk fel az EF szakaszra E-ből is, F-ből is 3-3km-t, a kapott pontokat jelöljük G-vel, H-val.

 

 

Az AG, BG, GH, HC, HD szakaszokból álló útrendszeren bármelyik faluból bármelyik faluba eljuthatunk, és az útrendszer hossza km-ben
s=GH+4AG=4+434<27,5,
hiszen 34<5,85, ami következik például abból, hogy
5,852=(6-0,15)2>62-260,15=34,2.
A rendelkezésre álló pénz tehát elegendő az úthálózat kiépítéséhez, ha azt kellő körültekintéssel végzik.
 

Megjegyzés. A gyakorlatra igen nagy számban érkeztek dolgozatok. Ezek egy része a feltett kérdésre nemleges választ adott, mivel abból a hibás feltevésből indult ki, hogy a legrövidebb útrendszert az átlók adják; ezeket a dolgozatokat természetesen hibásnak minősítettük. A hiányos dolgozatot beküldők sok esetben megelégedtek egy ábra megrajzolásával és semmi magyarázatot nem fűztek hozzá. Végül a nem versenyszerű dolgozatok ebben az esetben is abból adódtak, hogy a beküldők elfelejtették osztályukat felírni a dolgozatokra és így azok nem vezethetők be a nevezési lapokra, mert nem áll módunkban a több száz nevezési lapból kikeresni a nevüket.