Feladat: 1585. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Bodó Z. ,  Csapó I. ,  Csikós B. ,  Fried M. ,  Gál L. ,  Honos Attila ,  Horváth S. ,  Kamondy Z. ,  Lendvay A. ,  Márkus Z. ,  Máth J. ,  Nemes I. ,  Rábai Z. ,  Szabó S. ,  Tankovits T. 
Füzet: 1976/november, 139 - 140. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/május: 1585. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen B2 az AC egyenes tetszőleges pontja, és keressük meg hozzá azt a C2 pontot a síkon, amelyre az A1B2C2 háromszög hasonló az ABC háromszöghöz, és vele egyező körüljárású, mégpedig úgy, hogy A1 az A-nak, B2 a B-nek, C2 a C-nek felel meg. A hasonlóság miatt:

A1C2:A1B2=AC:AB,
ha tehát a B2 pontot előbb elforgatjuk A1 körül a B2A1C2=BAC szöggel, majd a kapott B'2 pontra AC:AB arányú, A1 centrumú hasonlóságot alkalmazunk, épp a keresett C2 pontot kapjuk. (Az AC:AB arányú hasonlóság AB>AC esetén AC/AB-szeres kicsinyítést, AB<AC esetén AC/AB-szeres nagyítást jelent, AB=AC mellett pedig az identitás.) Bárhol vesszük is fel B2-t az AC egyenesen, a mondott forgatás az egyenes forgatásából származó b' egyenes valamely pontjába viszi, a centrális hasonlóság pedig a b' képeként adódó b'' egyenesre, hiszen ezek a transzformációk egy egyenes pontjaihoz egy egyenesen levő pontokat rendelnek. Megkapjuk b'-t, ha az AC egyenes valamely B2-től különböző B3 pontját is elforgatjuk, b'' pedig az így kapott b'-vel párhuzamosan a már megszerkesztett C2-n átmenő egyenes lesz.
 

 

Ha a keresett B1 pontból indultunk volna ki, a forgatás és centrális hasonlóság után kapott C1 pont nem csak a b'' egyenesen lenne rajta, de az AB egyenesen is, C1 tehát a b'' és AB egyenesek metszéspontja. Belőle B1 az eddigi lépések megfordításával kapható meg: előbb AB:AC arányú, A1 centrumú hasonlósággal meghatározzuk a B'1 pontot, majd ebből az előbbi forgatással azonos nagyságú, de ellentétes irányú A1 körüli forgatással kapjuk B1-et.
Célszerű a B2 pontot úgy választani, hogy A1B2AB teljesüljön, hiszen ekkor A1C2AC és B2C2BC alapján C2 könnyen szerkeszthető. A forgatáshoz pedig használhatjuk az A1 centrumú, B2-n átmenő körnek AC-vel alkotott másik metszéspontját. (Ezt csak akkor nem tehetjük meg, ha a kör érinti AC-t, ekkor viszont A1B2AC miatt b' az A1B'2-re B'2-ben emelt merőleges lesz.) Miután C1 megvan, B'1 mint az A1C1,b' egyenesek metszéspontja adódik, B1 pedig legegyszerűbben a B'2B'1 szakasz B2-ből való visszamérésével kapható meg.
A kapott A1B1C1 háromszög megfelel a követelményeknek, hiszen C1 az AB egyenesen van, B1 az AC-n, és A1C1:A1B1=AC:AB,A1C1B=ACB miatt A1B1C1 a kívánt módon hasonló ABC-hez.
Mivel két egyenes mindig metszi egymást, hacsak nem párhuzamosak, feladatunknak mindig van megoldása, hacsak b' nem adódik AB-vel párhuzamosnak. Mivel az AB egyenesből b'-t a BAC nagyságú forgatás kétszeri alkalmazásával kapjuk, b' akkor lesz párhuzamos AB-vel, ha a BAC szög 90-os. Ebben az esetben, ha b'' azonos AB-vel, bármely pontja választható C1-nek, különben pedig nincs megoldása a feladatnak. Ha az előbbi esetben C1-ként AB felezőpontját választjuk, B1 az AC,A1 a BC felezőpontja lehet csak, ha tehát az ABC háromszögben A-nál derékszög van, akkor a feladatnak végtelen sok megoldása van, vagy nincs megoldása aszerint, hogy A1 felezi-e BC-t vagy sem. Különben, mint láttuk, a feladatnak mindig pontosan egy megoldása van.
 

  Honos Attila (Mosonmagyaróvár, Kossuth L. Gimn. és Szakközépisk., II. o. t.)