Feladat: 1576. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: -
Füzet: 1976/október, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenlőtlenségek, Mozgással kapcsolatos szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/április: 1576. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük G-vel, illetve V-vel azt az időt, amely alatt gyalog, illetve vonaton A-ból B-be érünk (esetünkben G=4 óra, V=0,4 óra), és az AB útvonal tetszőleges P pontjára jelöljük az AP/AB hányadost x-szel. Ekkor P-ből A-ba xG, B-be (1-x)G idő alatt érünk. Az első választás akkor előnyösebb, ha

xG+V<(1-x)G,azazx<G-V2G.
Ha x>G-V2G, akkor előnyösebb közvetlenül B-be mennünk, ha pedig x=G-V2G, akkor a kétféle úthoz ugyanannyi idő kell. Esetünkben G-V2G=920, tehát az A-tól AP=920AB=9 km-re levő C pont választja el az AB szakaszon a kétféle pontokat.
 

II. megoldás. Tegyük fel, hogy amikor előbb A-ba megyünk gyalog, akkor ahelyett, hogy felszállnánk a B-be induló vonatra, folytatjuk gyalog az utunkat a megkezdett irányban. Mivel a vonat nálunk tízszer gyorsabban halad, mire az B-be ér, mi csak az A-tól 2 km-re levő D-be jutunk.
 

 

Akkor érdemes nekünk előbb A-ba mennünk az AB szakasz valamely P pontjából, ha P a D-hez közelebb van, mint B-hez, hiszen D-t épp úgy választottuk meg, hogy ugyanannyi idő alatt érjünk gyalog P-ből D-be, mint amennyi idő ahhoz kell, hogy P-ből előbb gyalog A-ba menjünk, majd onnan vonaton menjünk át B-be. Emiatt a BD szakasz C felezőpontjától A felé esnek azok a pontok, amelyekből előnyösebb először A-ba menni gyalog, és C-től B felé vannak azok, amelyekből jobb közvetlenül B-be menni. Mivel D a B-től 20+2=22km-re van, BC=11 km, és AC=9 km.
 

Megjegyzés. A fenti megoldásokban feltettük, hogy A-ban nem kell a vonatra várni. Ha ez nem így volna, a döntés előtt még a menetrendet is tanulmányoznunk kellene.