Feladat: 1569. matematika gyakorlat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Füzet: 1976/március, 109 - 111. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Mértani helyek, Térbeli ponthalmazok távolsága, Térelemek és részeik, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/február: 1569. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. A feladat feltételeit természetesen úgy értelmezzük, hogy a négy sík közt nincs további (ki nem mondott) párhuzamossági kapcsolat; vagyis pl. L1 metszi az L3-at, így persze L2 is metszi, másrészt L1 és L2 az L4-et is metszik, hiszen ha két párhuzamos sík egyike átmetsz egy harmadik síkot, akkor azt a pár másik síkja is átmetszi. Ekkor a négy, páronkénti metszési egyenes párhuzamos egymással; jelöljük L1 és L3 közös egyenesét m-mel.
2. Feladatunkat visszavezetjük egy síkbeli feladatra, a következő észrevétel alapján. Ha egy P pont hozzátartozik a keresett H mértani helyhez (ponthalmazhoz), akkor a P-n átmenő, m-mel párhuzamos mp egyenes minden pontja H-hoz tartozik. Valóban, mp az m közvetítésével párhuzamos L1-gyel és L3-mal, és ekkor L2-vel, illetve L4-gyel is, így mp minden egyes pontjának a négy síktól mért távolságai rendre ugyanakkorák, mint P megfelelő távolságai. Ennek alapján elég megkeresni H pontjait egy, a P-n átmenő, az m-mel nem párhuzamos síkban.

 

Ezt az S síkot mi az m-re merőlegesnek vesszük, így P-nek az Li síktól mért távolsága (i=1,2,3,4) rendre egyenlő az S és Li közös ei egyenesétől mért di távolságával, hiszen S megválasztása alapján P-nek Li-n és ei-n levő vetülete azonos. És most S-ben azon pontok HS mértani helyét fogjuk keresni, amelyekre nézve
d1+d2+d3+d4=c,
ahol c az eredetileg adott szám.
 

3. Tudjuk ehhez, hogy e1e2 és e3e4, tehát e négy egyenes egy paralelogrammát zár körül és az S-en 8 további részt hoz létre (közös belső pont nélküli részek, 1. ábra), 4 szögtartományt ‐ amelyeket egy‐egy félegyenes határol ‐ és 4 fél síksávot, határaik két‐két félegyenes és a paralelogramma egy‐egy oldalszakasza.
 

 

1. ábra
 

Tovább redukálhatjuk feladatunkat: elég HS pontjait megkeresni a paralelogrammában, a szögtartományok egyikében és a fél síksávok egyikében, hiszen problémánk nem változik meg sem az 1 és 2, sem a 3 és 4 indexek fölcserélésével, sem akkor, ha e két cserét egyszerre hajtjuk végre. Válasszuk azt a fél síksávot (I.), amelyben d3<d4 és azt a szögtartományt, amelyben ezen felül még d1<d2 teljesül (II.), másrészt jelöljük e1 és e2 távolságát a-val, e3 és e4 távolságát b-vel. (Az utóbbiak egyszersmind L1 és L2, illetve L3 és L4 távolságát is jelentik.)
 

4. A két‐két párhuzamos közti pontokra d1+d2=a, illetve d3+d4=b (beleértve az egyik‐egyik párhuzamoson levő pontokat is), ezért a paralelogramma minden belső és kerületi pontjára, csúcsára a 4 távolság összege a+b. Eszerint c=a+b esetén az egész paralelogramma a HS-hez tartozik, ca+b esetén pedig egy pontja sem tartozik hozzá.
Az I. félsávban és a II. részben d4=d3+b, így d3+d4=2d3+bb, a II. tartományban ezen felül, hasonlóan d1+d2=2d1+aa, és egyenlőség csak az e3-nak, illetve az e1-nek a határvonalakon figyelembe vett pontjaira teljesül.
Ezek szerint c=a+b esetén HS-hez a félsávokból és a szögtartományokból nem tartozhat belső pont; c<a+b esetén HS üres ponthalmaz; c>a+b esetén pedig HS-hez csak a paralelogrammán kívüli pontok tartozhatnak, mégpedig az I.-ből és a II.-ből csak azok, amelyekre teljesül az I.-ben:
d1+d2+d3+d4=a+b+2d3=c,
a II.-ben:  =2d1+a+2d3+b=c,
vagyis az I.-ben:
d3=12(c-a-b)=c',
a II.-ban:
d1+d3=c'.

Az első követelmény csak abból az e3* egyenesből az I.-be eső E1E2 szakasznak a pontjaira teljesülhet, amely e3-tól c' távolságban halad, és ezekre nyilvánvalóan teljesül is.
Legyen hasonlóan e1* az e1-től c' távolságban (a II.-on át) haladó egyenes, továbbá legyen ennek e3-on levő pontja E3. Ekkor a második követelménynek a II. határvonalán megfelelnek E1 és E3, és a belsejében az E1E3 szakasz pontjai. Ugyanis e1, e3*, e1* és e3 egy rombusz oldalegyenesei, E1E3 ennek átlója, tehát szimmetriatengelye is, az E1E3-ra való tükrözés e3-at e1*-ba viszi át, így az átlószakasz belső P pontjaira d3 egyenlő P-nek e1*-tól mért távolságával, d1+ +d3=c'. Ha viszont egy Q pont nincs rajta a tengelyen, akkor e3-tól és e1*-től mért távolságai nem egyenlők, tehát d1+d3c', ilyen pont nem tartozhat HS-hez.
Ezek szerint c>a+b esetén HS a 8 síkrész egy‐egy szakaszából áll össze (az egyenesek indexeinek fent említett cseréivel.) E szakaszok végpontjai, egyben páronkénti csatlakozási pontjai e1-en és e2-n az e3-tól és az e4-től c'-re levő pontok, e3-on és e4-en pedig az e1-től és az e2-től c'-re levő pontoknak.
A keresett H-t pedig c>a+b esetén így kapjuk: E1-en át vesszük az L1 és L3 közös m egyenesével párhuzamos egyenest és ezt körültoljuk HS 8 szakaszán, míg újra áthalad E1-en, a mozgó egyenes 8 síksávot ír le (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

A c=a+b esetben pedig H az a hasábos (végtelenbe nyúló) térrész, melyet a négy adott sík közrezár, beleértve ennek a határpontjait is.
 

Megjegyzés. Ha megengedjük, hogy L1 és L3 párhuzamosak lehessenek, akkor tisztáznunk kell a 4 (különböző) sík sorrendjét és ismernünk kell szomszédos páronkénti távolságaikat is. Ekkor c értéke szerint H vagy üres ponthalmaz, vagy a két közbülső sík közti térréteg, vagy pedig két sík, amelyek közül az egyik vagy mind a kettő azonos is lehet valamelyik szélső síkkal.