Feladat: 1566. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Juhász Róbert 
Füzet: 1976/január, 20. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikai leszámolási problémák, Kombinációk, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/február: 1566. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az, hogy a hat személy között legalább két házaspár legyen, azt jelenti, hogy vagy a) pontosan két házaspár van a csoportban, vagy b) három házaspárból áll a csoport. Ennek megfelelően külön-külön határozzuk meg a felbontások számát, a végeredmény az így kapott két szám összege lesz.

 

a) Ha a hatos csoportban pontosan két házaspár van, számoljuk meg először, hányféleképpen tudjuk ezt a két házaspárt kiválasztani. Minden házaspárhoz négy házaspárt választhatunk, azaz összesen 54=20 lehetőségünk van. Ekkor azonban minden lehetőséget kétszer számoltunk meg (egyszer az elsőt a másodikkal, másodszor a másodikat az elsővel párosítottuk), így két házaspárt az öt közül 20/2=10-féleképpen választhatunk.
A hatos csoportba a többi hat közül még két személyt kell bevennünk, akik azonban nem lehetnek házastársak. Így a hat ember mindegyikéhez 4 másikat választhatunk, és mivel most is minden párt kétszer kapunk, ez 64/2=12 esetet jelent.
Így a hatos csoportot ebben az esetben 1012=120-féleképpen állíthatjuk össze.
b) Ha a csoportban három házaspár van, akkor ezt a három házaspárt annyiféleképpen kaphatjuk meg, ahányféleképpen az öt házaspárból kettőt e1 tudunk hagyni. Ezt viszont éppen az előbb számoltuk ki: 10-féleképpen, így a három házaspárból álló csoportot is 10-féleképpen állíthatjuk össze.
Összesen tehát a 6 személyt 120+10=130-féleképpen választhatjuk ki a feltételeknek megfelelően.
 

Juhász Róbert (Komarno, Magyar Tannyelvű Gimn., I. o. t.)