Feladat: 1555. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1976/január, 15 - 17. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Beírt alakzatok, Forgatva nyújtás, Diszkusszió, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/december: 1555. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A kívánt téglalap EFG részháromszöge derékszögű, és az EG=2EF követelmény szerint hasonló a tengelye mentén kettévágott szabályos háromszög feléhez. Ezért az EG átló a végpontjainál levő derékszögeket 30-os és 60-os részekre, vagyis 1:2 arányban osztja.
Az E csúcs csak az AD szakasz k1 Thalész-körén lehet ‐ ha egyáltalán van megoldása a feladatnak ‐, pontosabban az AD-nek a B-t és C-t nem tartalmazó partján levő félkörön, hasonlóan G a BC átmérőjű k2 körnek csak azon a félkörén lehet, amelyet BC elválaszt A-tól (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Jelöljük az EG egyenesnek k1-en levő második (azaz E-től különböző) metszéspontját P-vel, a k2-n levőt Q-val. Ekkor a DP és a PA, valamint a BQ és a QC ívek aránya is 1:2, mert egy körben két ív aránya egyenlő a rajtuk álló középponti szögek arányával, és így a kerületi szögek arányával is. Eszerint P harmadolja azt a DA félkört, amelyik AD-nek a B-t tartalmazó (röviden: belső) partján van, és Q harmadolja a belső BC félkört. Eszerint P és Q kimetszhetők a D körüli DA/2, illetve a B körüli BC/2 sugarú körrel, ezután a PQ egyenes k1-ből, k2-ből kimetszi E-t, G-t, és a keresett téglalap oldalegyeneseire csak az EA, ED, GB, GC egyenesek jönnek szóba.
Az így kapott EFGH négyszög oldalegyenesei az előírás szerint rendre átmennek az adott A, B, C, D pontokon, az E-ben és a G-ben összefutó 2-2 egyenes Thalész tétele alapján merőleges egymásra, végül EH||FG, mert az ED, GB félegyenesek egyenlő (30-os) szöggel hajlanak EG-hez ennek két partján, tehát váltószögek, és ugyanígy EF||GH. Így a kapott EFGH négyszög mindenesetre a kívánt arányt mutató téglalap. Azt viszont csak a szerkesztés végrehajtása után lehet eldönteni, megfelel-e annak a szigorúbb követelménynek, hogy az A, B, C, D pont a téglalapnak rendre a megfelelő oldalszakaszán legyen rajta.
A két kör és rajta P, illetve Q kijelölése egyértelműen lehetséges, így a szerkesztés végrehajthatósága csak azon múlik, hogy P és Q különböző pontok-e, alkalmasak-e egy egyenes meghatározására. Ha Q egybeesik P-vel, akkor az EG egyenes tetszőlegesen választható, úgy, hogy egyik-egyik félegyenese az APD, illetve a BPC szögtartományban haladjon.
 

Megjegyzések. 1. Ajánljuk az olvasónak, vázoljanak a kívánt téglalaphoz olyan ABCD kiindulási négyszögeket, amelyeknek 1 csúcsa egy meghosszabbításra esik, majd 2, 3, 4 csúccsal ez a helyzet. Ilyen "visszafelé való spekulációval'' (helyzetek elemzésével) is szoktathatnák magukat a feladatok végén szükséges diszkusszióra. Keressenek olyan B, C-t is a megválasztott A, D pontpárhoz, amelyre Q egybeesik P-vel!
2. A dolgozatok nem tartalmaztak diszkussziót.
3. A megoldás a következő, sokszor felvetett feladatnak a mintájára készült: olyan négyzet szerkesztendő, amelynek oldalai (oldalegyenesei) előírt sorrendben átmennek 4 előre megadott ponton.
 

II. megoldás. Húzzunk A-n át BD-re merőleges egyenest és jelöljük a keresett GH egyenesen levő pontját A1-gyel, továbbá, A1-nek EF-en, B-nek EH-n levő vetületét rendre A'1-vel, B'-vel.
 

 

2. ábra
 

Így A1A'1BB', ezért az AA1A'1 és a DBB' derékszögű háromszögben az A1-nél, D-nél levő szög egyenlő, e háromszögek hasonlók. Megfelelő oldalpárjaik aránya egyenlő:
AA1:DB=A1A'1:BB',AA1=A1A'1BB'DB=HEFEDB=bmDB,


ahol b egy tetszőleges egyenlő oldalú háromszög alapjának a fele, m a magassága. (Felhasználtuk az I. megoldás megállapítását a keresett téglalap oldalairól.) Eszerint AA1 hosszát megadja egy 2BD alapú szabályos háromszög magassága, ezt felmérve A-ból a BD-re merőlegesen (BD-n túlra vagy közelítve hozzá), és a téglalap C-n átmenő oldala csak a CA1 egyenes lehet. A további oldalegyenesek ebből kiadódnak.
A szerkesztés helyességének bizonyításához csak a felhasznált háromszögre kell hivatkoznunk, másrészt ellenőriznünk kell, hogy az A, B, C, D csúcsok a téglalap oldalszakaszain legyenek. (A 2. ábrán az A kissé kiesik, ebben az esetben tehát nincs megoldása a feladatunknak.)
A szerkesztés végrehajtása azon múlik, hogy A1-ként a C-től különböző pontot kapunk-e vagy nem. Ha A1 azonosnak adódik C-vel (a 2. ábrán olyan helyzetet mutatunk be, amelyen közel áll hozzá), akkor a rajta átmenő GH egyenes szabadon választható bizonyos korlátok között.
Megjegyzések. 1. Itt és az I. megoldásban lényegesen különbözőnek látszó feltételt kapunk a végrehajtás egyértelműségére. Megmutatjuk, hogy az előbbi feltétel azonos az utóbbival, vagyis ha az ottani teljesül ‐ ti. Q egybeesik P-vel ‐, akkor A1 is azonos C-vel (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Ekkor az ADP és CBQ (azaz CBP) háromszögek egyező körüljárásúan hasonlók, így van olyan P centrumú forgatva nyújtás, mely az első háromszöget a másodikba viszi át, ennek szöge, az irányt is hozzáértve, APC=DPB. Ez pedig azt jelenti, hogy a P centrumú, PC/PB=3 arányú és (alkalmas irányban) 90-os forgatva nyújtás BD-t CA-ba viszi át, tehát ACDB és AC=3BD. (Az olvasó gondolja át, hogy a második feltétel teljesüléséből is következik az elsőnek a teljesülése.)
2. Az AA1 szakasz szerkesztése egyszerűbb, ha BD-re mindkét partján szabályos háromszöget szerkesztünk, az új csúcsok távolsága AA1.