Feladat: 1535. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1975/május, 207 - 208. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mozgással kapcsolatos szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/szeptember: 1535. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feltesszük, hogy nemcsak annak a szerelvénynek a teljes menetideje 17 perc, amelyen mi utazunk, hanem az összes többié is. Gondoljuk azt, hogy pontosan 12 órakor indultunk el a végállomásról. Azt a szerelvényt, amellyel először találkoztunk, 11 óra 43 perc után kellett indítani, egyébként már indulásunk előtt befutott volna a végállomásra. Azt a szerelvényt viszont, amellyel utoljára találkoztunk, 12 óra 17 perc előtt kellett indítani. A 11 óra 43 perc és a 12 óra 17 perc között indított összes szerelvénnyel valahol az út során találkoztunk, így ezen a 34 percen belül éppen 5 szerelvényt indítottak útnak.
Mekkora lehet az indítási időköz, ha 34 percen belül 5 szerelvényt indítottak? Semmi esetre sem lehet több, mint 34/4 perc=8m30s, mert ellenkező esetben az első és az ötödik indítás között eltelt idő több lenne (8m30s)4=34 percnél. De még 8m30s is csak akkor lehet, ha az első találkozó szerelvény éppen indulásunk pillanatában állt meg, és az ötödik a mi beérkezésünk pillanatában indult.
Ugyanígy az első találkozó szerelvény indítását megelőző ,,nulladik'' indítás és a hatodik indítás között eltelt időnek feltétlenül többnek kell lennie 34 percnél, így a szerelvényeket biztosan 34/6 perc=5m40s-nél ritkábban indítják.
Összefoglalva, a szerelvények követési ideje biztosan több, mint 5m40s, de legfeljebb 8m30s. E határokon belül akármennyi is a menetrend szerintí követési idő a napnak abban a szakában, mindig előfordulhat, hogy pontosan 5 szemből jövő szerelvénnyel találkozunk.

 

Megjegyzés. Pontosan meghatározhatjuk a követési időt, ha feltesszük, hogy a szerelvények a végállomásokon nem várakoznak. Ebben az esetben ugyanis az egész forgalmat hat szerelvény bonyolítja le: az az öt, amelyet láttunk, és az, amelyen utaztunk. Egy-egy szerelvény teljes körútja 34 percig tart, ennyi idő alatt az egyik végállomásról elindítják mind a hat szerelvényt, tehát a követési idő pontosan 34/6 perc=5m40s.