Feladat: 1513. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1975/január, 16 - 17. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Mértani helyek, Terület, felszín, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/február: 1513. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Válasszuk a PAB, PDA háromszögekben PA-t, a PBC, PCD háromszögekben PC-t alapnak, és jelöljük a megfelelő magasságokat rendre m1-gyel, m4-gyel, m2-vel és m3-mal.

 

 

A területszorzatokra előírt egyenlőség szerint:
APm12CPm32=CPm22APm42.
Ahonnan
m1:m4=m2:m3.(1)

Jelöljük az mi-edik magasság talppontját Mi-vel (i=1,2,3,4). Az arányok meghatározása céljából húzzuk meg a négyszög BD átlóját. Ez PA egyenest E-ben, PC egyenest F-ben metszi. Az M1BEM4DE háromszög és M2BFM3DF háromszög és ezért
m1:m4=BE:EDm2:m3=BF:FD.(2)



(1) és (2) összevetéséből adódik, hogy EF. Ez akkor teljesül, ha P a BD átlón van, vagy az AP és PC egyenes egybeesik, azaz P az AC átló pontja.
A keresett mértani hely tehát a négyszög két átlója.
 

II. megoldás. Jelöljük az AP, BD egyenesek metszéspontját Q-val, és egy-egy idom területét csúcsainak zárójelben való felsorolásával. Az ABQ, ADQ háromszögeknek BQ, DQ alapjához tartozó magassága ugyanaz a szakasz, emiatt a háromszögek területének az aránya egyenlő alapjaik hosszának az arányával:
(ABQ):(ADQ)=BQ:DQ.
Hasonlóan kapjuk, hogy
(BCQ):(CDQ)=BQ:DQ(PBQ):(PDQ)=BQ:DQ.


Ha P az AQ szakaszon van, akkor ezekből azt kapjuk, hogy
(ABP):(ADP)=(BCQP):(CDPQ),
Ha pedig P a QC szakaszon van, akkor
(ABPQ):(DAPQ)=(BCP):(CDP).
Tehát P a vizsgált mértani helyhez tartozik, ha az itt szereplő négyszögek valójában csak háromszögek. Így van ez, ha P és Q azonos, vagyis P a BD átlón van, vagy P és Q rajta van az AC átlón. Ha P az AQ szakasz belsejében van, és a PQ, QC szakaszok nem állnak össze egy egyenessé, a (BCQP):(CDPQ) arány nem egyenlő a (BCP):(CDP) aránnyal, hiszen e két arányban a tagok összege ugyanaz, a (BCD) terület, és a két arányban a megfelelő tagok nem egyenlőek. Hasonlóan kapjuk, hogy P akkor sem pontja a mértani helynek, ha a CQ szakasz belsejében van, és AQ, QC nem áll össze egyenessé. Tehát a keresett mértani hely az AC, BD szakaszok belső pontjainak az egyesítése.