Feladat: 1501. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1977/október, 67 - 68. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Körülírt kör, Magasságpont, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/december: 1501. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük M-nek a BC-re való tükörképét M'-vel, erről azt kell megmutatnunk, hogy azonos A-val. Ismeretes az (I. oszt.) tankönyvből, hogy M' rajta van a háromszög köré írt k körön (és könnyű belátni, hogy az állítás arra az esetre is bizonyítható, ha a háromszög valamelyik szöge ‐ mint feladatunkban az ACB=γ=90+β‐tompaszög), így azt is mondhatjuk, hogy M' az MA magasságegyenes és k közös pontja. Emiatt elég azt belátnunk, hogy A-n felül nincs más közös pontjuk, más szóval, hogy az MA egyenes érinti k-t; vagyis hogy az OA sugár merőleges MA-ra, és így párhuzamos BC-vel.

 

 

Legyen k-nak B-vel átellenes pontja B*, így a BOB* egyenesszög egyenlő a homorú BOA=2γ és az AOB*=2ABB* szögek különbségével: 180=2γ-2ABB*. Így a feladat 180=2γ-2β föltevése szerint AOB*=2β=AOC, tehát OA felezi a COB* szöget, merőleges a CB* húrra, ami viszont BC-re merőleges, tehát OA valóban párhuzamos BC-vel. Mint láttuk, ez elegendő a feladat állításának bizonyításához.
 

Megjegyzés. Könnyű látni, hogy az állítás megfordítása is igaz: ha M-nek BC-re való M' tükörképe azonos A-val (amikor a háromszög szükségképpen tompaszögű, hiszen M a háromszögre nézve külső pont) ‐ azaz MA érinti k-t ‐, akkor |β-γ|=90.