Feladat: 1496. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1974/szeptember, 17 - 18. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatok szimmetriái, Derékszögű háromszögek geometriája, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Beírt kör, Hossz, kerület, Paralelogrammák, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/november: 1496. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a paralelogramma átlóinak metszéspontját O-val, és legyenek a beírt köröknek az érintési pontjai rendre P1, P2, P3 és legyen ABBC.
Először belátjuk, hogy P1O=OP3.

 

 

A kör tengelyes szimmetriájából következik, hogy egy külső pontból a körhöz húzott érintőszakaszok hossza egyenlő. Ennek ismeretében könnyen igazolhatjuk a következő tételt: egy háromszög beírt körének az oldallal való érintési pontja úgy osztja az oldalt, hogy a csúcstól az érintési pontig terjedő szakasz a fél kerület és a csúccsal szemközti oldal különbségével egyenlő.*
Alkalmazzuk az előbbi tételt az ABC és BCD háromszögre és fejezzük ki segítségükkel az OP1, OP3 távolságokat.
OP1=CA2-CP1=CA2-(AB+BC+CA2-AB)=AB-BC2,OP3=DB2-BP3=DB2-(BC+CD+DB2-CD)=CD-BC2.



Mivel ABCD paralelogramma, így AB=CD, s ezzel állításunkat bizonyítottuk.
Másodszorra azt látjuk be, hogy OP2=OP1. Ez következik abból, hogy a paralelogramma középpontosan szimmetrikus, s középpontja az átlóinak metszéspontja.
A P1, P2, P3 pontok feltétel szerint egy egyenlő szárú derékszögű háromszög csúcsai. Az előbb bizonyított egyenlőségek miatt P1P3=P2P3 lehet csak, azaz a derékszög a P3 csúcsban van, vagyis P3O a P1P2 felező merőlegese. Ez más szóval azt jelenti, hogy a paralelogramma átlói merőlegesek egymásra, tehát rombusz, és így OP1=OP2=OP3=0. Az érintési, pontok nem alkotnak háromszöget.
Nincs tehát egyetlen olyan paralelogramma sem, amely az adott feltételeknek eleget tenne.

*Lásd Horvay K. ‐ Reiman I.: Geometriai feladatok gyűjteménye. I. kötet, 44. oldal, 642. feladat.