Feladat: 1473. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1974/március, 111 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Vetítések, Indirekt bizonyítási mód, Térgeometriai bizonyítások, Tetraéderek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/április: 1473. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tegyük fel a feladat állításával ellentétben, hogy van olyan tetraéder, amelyben minden csúcsnál van derékszög.
Legyen ABCD egy ilyen tetraéder, és válasszuk a betűzést úgy, hogy AB legyen az (egyik) leghosszabb él. E választás miatt az ABC, ABD háromszögekben AB-vel szemben van a legnagyobb szög, tehát a C-nél levő élszögek közül az ABC háromszögbeli szög a derékszög, a D-nél levők közül pedig az ABD-beli. (Minden háromszögben csak egy derékszög lehet.) Így ezeknek a háromszögeknek A-nál hegyesszögük van, az A-nál levő derékszög csak az ACD háromszögben lehet. Ugyanígy kapjuk, hogy a B-nél levő derékszög a BCD háromszögnek szöge.

 

 

1. ábra
 


Jelöljük a CD szakasz felezőpontját F-fel. Thalész tétele szerint az AF, BF szakaszok egyenlők a CD átfogó felével. Mivel az AB, CD egyeneseknek nincs közös pontjuk, az A, B, F pontok valódi háromszöget határoznak meg, és ebben
AB<AF+FB=12CD+12CD=CD
(az 1. ábra a gondolt gúlát és kiterítését vázolja). Ellentmondásra jutottunk, hiszen betűzésünk szerint a tetraédernek nincs AB-nél hosszabb éle. ‐ Feladatunk állítását ezzel bebizonyítottuk.
 

II. megoldás.
Tegyük ismét fel, hogy ABCD olyan tetraéder, amelyben minden lap derékszögű és minden csúcsnál van derékszög. Egyelőre csak a C-ben összefutó élek közti szögeket tekintjük, válasszuk úgy a betűzést, hogy C-ben az ACB szög legyen 90-os. Mivel minden lap derékszögű háromszög, a tetraéder lapjain nincsenek tompaszögek. Emiatt a C-nél levő ACD és BCD szögek hegyesszögek, a D csúcs a C-ben CA-ra emelt merőleges SA síknak A-t tartalmazó oldalán, és a C-ben a CB-re emelt merőleges SB síknak B-t tartalmazó oldalán van. Ezek szerint D-nek az ABC síkon levő D0 a vetülete benne van ACB szögtartományban.
Vetítsük D0-t az AC, BC egyenesekre és jelöljük a vetületet rendre D1-gyel, D2-vel. A D0D1CD2 négyszögben három 90-os szög van, ez tehát téglalap (2. ábra).
 

 

2. ábra
 


A CD1D0 és CD1D háromszögek derékszögűek, bennük CD1 közös és DD1>D0D1. Emiatt DCD1>D0CD1. Hasonlóan kapjuk, hogy DCD2>D0CD2, és e kettő összege szerint ACD+BCD=D1CD+D2CD>D1CD0+D2CD0=90, tehát a C-nél levő hegyesszögek összege nagyobb 90-nál.
Amit C-re kaptunk, érvényes a tetraéder további három csúcsára is, a bennük találkozó hegyesszögek összege is több 90-nál. Így viszont a négy lapon levő 8 hegyesszög összege 360-nál több volna, ami nem lehet, hiszen egy-egy lapon az összegük 90.
A kívánt tetraéder tehát nem létezik.