Feladat: 1455. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1974/január, 18 - 20. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középpontos tükrözés, Négyzetek, Négyszögek szerkesztése, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/január: 1455. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a beírt kör középpontját K-val, sugarát r-rel. Az adott kör és az adott egyenes természetesen érintik egymást. Érintse a kör az AC egyenest E pontban, az AB egyenest F-ben (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Az AOF háromszög derékszögű és AF=FOK az FO szakaszon van, ezért FO=r+KO. AF egyenlő AE-vel, így
AE=FO=r+KO,(1)
továbbá KE=ED=r.
A négyzet AB oldalára az előzőek alapján adódik, hogy
AB=2AF=2AE.(2)

Az E érintési pont helyzetének ismeretében kijelölhetjük a négyzet O középpontját is. E-ből kiindulva a KE=r távolságot két irányba mérhetjük fel az AC egyenesre. E két helyzet KE-re szimmetrikus, a kapott két megoldás egybevágó lenne, ezért elegendő az egyiknek megfelelően elvégezni a szerkesztést.
Az (1) észrevétel alapján könnyen megszerkeszthetjük a négyzet A és C csúcsát. Vegyük a KO távolságot körzőnyílásba és mérjük fel E-ből kiindulva az AC egyenesre az O-val ellentétes irányba, majd tovább haladva a KE=r távolságot is, így megkapjuk az A csúcsot. O körül OA távolsággal leírt körön lesz egyrészt C, másrészt a B és D csúcs is. Ezeket a (2) észrevétel felhasználásával szerkeszthetjük meg: A-t tükrözzük E-re, képe legyen S, a kapott AS=2AE távolsággal, mint sugárral rajzoljunk kört A körül, ez metszi ki a B és D csúcsokat.
A feladatnak az adott feltételek mellett tehát mindig van megoldása és mint láttuk, lényegében csak egy.
 

Megjegyzések. 1. A feladat megoldása során az E pont helyzetét adottnak tekintettük. A szerkesztés abban az esetben is elvégezhető, ha az érintési pont nincs megadva, annak helyzetét nekünk kell meghatároznunk, szintén csak körző felhasználásával.* Ez a következőképpen lehetséges. K körül az adott kör sugaránál nagyobb távolsággal kört rajzolunk, ez metszi az adott e-t a P és Q pontban. P és Q körül PQ sugárral köröket rajzolva, a Q középpontú kör az e egyenest R pontban metszi. Ezen metszéspont körül a PR=2PQ sugárral húzott kör M pontban találkozik a P középpontú körrel. Végül az M középpontú és MP sugarú kör kimetszi az e egyenesből az E érintési pontot (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

A szerkesztés helyességét a következőképpen láthatjuk be. A PRM háromszög hasonló PEM háromszöghöz. Mindkettő egyenlő szárú, és a P csúcsban levő szögük közös. Mivel MP=PQ és PR=2PQ, a hasonlóság aránya, 1:2, ezért PE:PM=1:2, megfelelő oldalak, tehát E valóban felezi PQ-t.
Valamivel nehezíti a feladatot, ha az érintő egyenese helyett annak csak két pontja adott.
2. Némi rövidítést érhetünk el a szerkesztésben a következőkkel (az 1862. feladat* II. megoldásához fűzött megjegyzés szellemében).
Az EA=r+KO szakasz két tagjából előbb az r-et mérjük fel, O* végpontját az O-val egy csapásra (egy körzőmozdulattal) kaphatjuk, majd O* körül az O*K=KO sugárral a körző csúcsának fölvétele nélkül kapjuk A-t.
S-et kimetszhetjük az egyenesből a K körüli KA sugarú körrel is, és ebből: a körből már az O körüli OA sugarú kör kimetszi a B-t, hiszen az értelmezés szerint KB=KA.
*A csak körzővel végezhető szerkesztésekkel kapcsolatban lásd Strommer Gyula; Mohr ,,Euclides Danicus''-a c. cikkét K. M. L. 45 (1972) 103-108. old.

*Lásd a megoldást K. M. L. 47 (1973) 204-206. oldal.