Feladat: 1454. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1973/október, 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Vetítések, Derékszögű háromszögek geometriája, Körülírt kör, Körülírt kör középpontja, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/január: 1454. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

A D, E középpontok mindegyike rajta van az FCA, FCB háromszögek közös FC oldalának felező merőlegesén, tehát F a C tükörképe DE-re mint tengelyre.
Másrészt Thalész tétele alapján F az ABC háromszög köré írt kör középpontja, így a DF egyenes az AC oldal felező merőlegese, tehát párhuzamos BC-vel. Ugyanígy EF párhuzamos AC-vel, az EFD szög váltószöge az ACB derékszögnek, így DEF derékszögű háromszög, a köréje írt k kör K középpontja a DE egyenesen van ‐ felezi a DE átfogót. Így k a látott tükrösség alapján C-n is átmegy, ezért azonos az állításbeli körrel.
Már csak azt kell belátnunk, hogy F a k-nak és AB-nek egyetlen közös pontja, KF merőleges AB-re. Ez abból adódik, hogy mivel szerkesztésnél fogva DA=DF és EF=EB, azért AB-re vetítve D-t és E-t, a D', E' pontba, ezek felezik az AF,FB szakaszt, így pedig a DE-t felező K középpont vetülete felezi D'E'-t, azonos F-fel.
Ezzel az állítás bizonyítását befejeztük.