Feladat: 1448. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1973/szeptember, 5. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vetítések, Derékszögű háromszögek geometriája, Körök, Hossz, kerület, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Körérintési szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/december: 1448. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük k középpontját O-val, a kérdéses kör középpontját K-val, sugarát r-rel, K-nak AB-n levő vetületét D-vel, az OC távolságot t-vel, OD-t pedig x-szel. Azt kell belátnunk, hogy

r1/4.

Az általánosság megszorítása nélkül föltehetjük, hogy C-t az OA szakaszon vagy magában O-ban választjuk, tehát Ot<1. Így az A körüli kör sugara 1-t, a B körülié 1+t, és az előírt érintések alapján a középpontok közti távolságok:
KA=1-t+r,KB=1+t+r,KO=1-r.

Megállapodásunk alapján KAKB, ezért K ‐ és vele D is ‐ az AB-re O-ban emelt merőlegesnek A-t tartalmazó oldalán van, vagy magán e merőlegesen, így x0, AD=1-x, DB=1+x, és a KDA, KDO, valamint a KDO és KDB derékszögű háromszög-párokból:
 

 


KD2=(1-t+r)2-(1-x)2=(1-r)2-x2,KD2=(1+t+r)2-(1+x)2=(1-r)2-x2.


E két egyenletet összeadva x kiesik, és a szokásos rendezési lépésekkel
r=14-t24.
A jobb oldali kifejezés valóban nem nagyobb, mint 1/4, és ezt a legnagyobb értéket fel is veszi t=0 mellett, vagyis ha C-t a kiindulási kör középpontjában választjuk. ‐ Ezzel a feladat állítását bebizonyítottuk.