Feladat: 1437. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1974/január, 15 - 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Kocka, Térelemek és részeik, Térgeometriai bizonyítások, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/október: 1437. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a kocka AB oldaléle egységnyi. Az alapnégyzet BC átlója merőleges erre, és hossza 2, így az ABC derékszögű háromszög átfogója AC=3 (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Azt mutatjuk meg, hogy az A-ból induló AD súlyvonal merőleges a B-ből induló BE súlyvonalra. Az ABD derékszögű háromszögben BD=22=12, így AD=32, és az S súlypont harmadoló tulajdonságánál fogva
AS=23AD=23.
Másrészt BS=23BE=23AC2=13.
Így az ASB háromszögben AS2+BS2=AB2 teljesül, vagyis a Pitagorasz-tétel megfordításából következik, hogy AS és BS merőlegesek egymásra.
Mivel egy egyenesre egy adott pontjában (itt S-ben) csak egy merőleges állítható, ezért nem lehet, hogy (az S-en átmenő) harmadik súlyvonal is merőleges legyen akár AD-re, akár BE-re.
Ezzel állításunkat igazoltuk.
 

II. megoldás. A fenti jelölésekkel az ED szakasz az ABC háromszög középvonala, ezért BED derékszögű háromszög és DE=12. Látjuk, hogy BD mértani középarányos AB és DE között:
AB:BD=BD:DE,
tehát az ABD és BDE háromszögek hasonlók. Mivel körüljárásuk is egyező, azért ABD-t (az ábrán a pozitív irányban) 90-kal elfordítva, megfelelő befogóik párhuzamosak és egyirányúak lesznek, így az átfogók is, tehát AD és BE merőlegesek egymásra (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Megjegyzés. BE és AD merőleges állása kapcsolatos azzal, hogy ha a kocka BF testátlóját függőlegesre állítjuk, akkor az A, C csúcs BF3, ill. 2BF3 magasságba jut, így D magassága is BF3, vagyis AD vízszintes, merőleges BF-re. (Ez persze nem bizonyítás.)