Feladat: 1431. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Schvarcz Tibor ,  Szecsői Sándor 
Füzet: 1973/március, 114 - 115. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eltolás, Vetítések, Derékszögű háromszögek geometriája, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Középvonal, Magasságpont, Paralelogrammák, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül négyszögekben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/szeptember: 1431. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az AEF háromszög ME magasságvonala merőleges AF-re, tehát párhuzamos CD-vel. Ugyanígy MFCB, tehát az MECF négyszög paralelogramma (az ábra két változatában BAD hegyesszög, illetve tompaszög).

 


 

Jelöljük az MECF és ABCD paralelogramma középpontját K-val, illetve O-val. K felezi MC-t, O felezi AC-t, így KO az ACM háromszög AM-mel pár-huzamos középvonala, tehát AM=2KO.
Szerkesztésüknél fogva E és F rajta vannak az AC mint átmérő fölötti (vagyis O középpontú) Thalész‐körön, így OE=OF=AC/2, és mivel K az EF-et is felezi, azért KO az OEF egyenlő szárú háromszög magassága. Ebből
AM2=4KO2=4(OE2-KE2)=AC2-EF2.

Eszerint a szakasz kiszámítható az AC és EF egyenesek közti szög felhasználása nélkül, amennyiben ACEF. Ha EF>AC, akkor nincs az adatoknak és a feladatnak eleget tevő paralelogramma.
 

 Szecsői Sándor (Budapest, Berzenyi D. Gimn., II. o.t.)
 

II. megoldás. Toljuk el az AM szakaszt úgy, hogy A végpontja E-be jusson, és legyen ekkor M új helyzete M', így M'E egyenlő MA-val és párhuzamos is vele. Mivel az MA magasság merőleges EF-re, azért az M'EF háromszögben E-nél derékszög van:
MA2=M'E2=M'F2-EF2.(1)

Láttuk másrészt az I. megoldásban, hogy MECF paralelogramma, így MF=EC. Szerkesztésünknél fogva MM' párhuzamos AE-vel, tehát merőleges MF-re. Ezek szerint az MM'F derékszögű háromszög egybevágó az EAC háromszöggel (tükrös egybevágóság), ezért M'F=AC, és ezt (1)-be beírva
MA2=AC2-EF2.
 Schvarcz Tibor (Debrecen, Fazekas M. Gimn., III. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A feladat kérdésének megválaszolásához nem volt szükség az AC, EF egyenesek közti, megadott φ szögre. A megjelölt forrásban ez nem is szerepelt, a szerkesztő bizottság kapcsolta a feladathoz avégett, hogy ezáltal mintegy közelebbről meghatározza a szóban forgó paralelogrammát, hiszen egy paralelogrammát 3 független adat határoz meg. Ajánljuk az olvasónak, végezze el a paralelogramma megszerkesztését φ és a két hosszúságadat felhasználásával.
2. Paralelogrammánk BAD szögét α-val jelölve AE=ABsinα, AF=ADsinα és FAE=180-α=ABC (merőleges szárú szögek), eszerint az AEF és BAC háromszögek hasonlók, így pedig EF=ACsinα. Innen is kiadódik, hogy a paralelogramma csak EFAC esetében létezik.