Feladat: 1430. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Ponácz György 
Füzet: 1973/február, 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Kocka, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/szeptember: 1430. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.


 
Legyen a kocka egy lapja ABCD, az ennek csúcsaiból kiinduló harmadik élek AE, BF, CG, DH és a kiszemelt csúcs A. A többi 7 csúcshoz vezető félegyenesek közül 3 a kockának éle: AB, AD és AE, 3 lapbeli átló: AC, AF, AH, a hetedik, AG pedig testátló. A mondott 3 él az AG körüli 120-os forgatásokkal egymásba vihető át, és ugyanez érvényes a mondott lapbeli átlókra is, ezért elég lesz megállapítani azoknak a szögeknek a nagyságát, melyeknek egyik szára AB vagy AC.
AB-vel AD és AE derékszöget zárnak be, ugyanígy az AH átló is, az AC, AF átlók pedig 45-os szöget, mert pl. ABF egyenlő szárú derékszögű háromszög. Végül az ABG derékszögű háromszögben, AB-t egységnek véve, BG=2 tehát a BAG szög tangense 2. (Ez a szög nyilván nem 45.)
AC-nek az élekkel bezárt szögeit az előzőkből már tudjuk. A CAF szög 60, mert a CAF háromszög egyenlő oldalú (lap-átlók). A CAG szög pedig akkora, amelynek tangense 1/2, hiszen a CAG háromszög egybevágó az előbbi FAG háromszöggel. Eszerint ez különbözik az eddigiektől, mert tg  60=3
Ezek szerint 5 különböző szög lép fel az A-ból a többi csúcsokhoz húzott 7 félegyenesből képezett párok között: 90,60,45 és azok, amelyeknek tangense 2, ill. 1/2. (Értékük fok-egységekben 5444', ill. 3516'.)
 

 Ponácz György (Székesfehérvár, József A. Gimn. II. o. t.)