Feladat: 1418. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1973/április, 154 - 156. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengely körüli forgatás, Vetítések, Derékszögű háromszögek geometriája, Háromszögek nevezetes tételei, Magasságvonal, Hossz, kerület, Terület, felszín, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/április: 1418. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Először méretek nélkül jellemezzük az ABD háromszögnek azokat a helyzeteit, amelyekben a CD távolság a lehetséges legkisebb, ill. legnagyobb értékét veszi föl. A háromszög forgása közben D kört ír le, melynek SD síkja merőleges az AB tengelyre, középpontja D-nek a tengelyen levő D0 vetülete (a háromszög D-ből húzott magasságának talppontja), és sugara a D0D=md magasság.

 

 

1. ábra
 

Ez a pálya két pontban metszi az ABC háromszög síkját, egy, az AB egyenes C-t tartalmazó partján levő D* pontban és ennek D0-ra való D** tükörképében. Azt állítjuk, hogy CD* a távolság keresett minimumát, CD** a maximumát adja, más szóval: akkor a legkisebb a CD távolság, ha az ABD félsíknak az ABC félsíkhoz való φ hajlásszöge 0 (egybeesnek), a legnagyobb pedig φ=180 esetén, ‐ a félsíkokat úgy értve, hogy határoló egyenesük az AB forgástengely (1. ábra).
Vetítsük ugyanis D mozgását a C-n átmenő, AB-re merőleges SC síkra (más szóval: nézzük a forgást az AB egyenes irányából (2. ábra alsó fele).
 

 

2. ábra
 

A D' vetület szintén egy md sugarú k körön mozog, mert SC párhuzamos SD-vel, k középpontja D0-nak a vetülete, ami egyszersmind AB döféspontja SC-n, tehát azonos C-nek AB-n levő C0 vetületével. A CDD' háromszögben a CD'D szög derékszög, a D'D befogó állandó, mert egyenlő SC és SD távolságával, C0D0-lal, ennélfogva a CD átfogó akkor a legkisebb, ill. a legnagyobb, ha CD a legkisebb, ill. a legnagyobb. Márpedig k-nak C-höz legközelebbi pontját a C0C félegyenes jelöli ki, és ez éppen D*-nak SC-n levő D*' vetülete, k-nak C-től legtávolabbi pontját pedig CC0 nak C0-on túli meghosszabbítása metszi ki, ami D**-nak D**' vetülete.
Amennyiben SC azonos SD-vel, vagyis C0 azonos D0-lal, úgy a vetítésre nincs szükség.
Nem volna sem minimuma, sem maximuma CD-nek, ha C azonos volna C0-lal, vagy D azonos volna D0 lal, ilyen esetben azonban az ABC, ill. az ABD háromszög egyenes szakasszá elfajult volna; ettől eltekinthetünk.
2. Legyenek háromszögeink oldalai: AB=c, BC=a, CA=b, BD=a1, DA=b1. Tekintsük továbbá az A-ból B-be mutató irányt pozitívnak és legyen előjellel együtt AC0=x (vagyis negatív, ha C0 az AB-nek A-n túli meghosszabbításán van, 3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Ekkor hasonlóan C0B=c-x (negatív, ha C0 a B-n túli meghosszabbításon van). Az ACC0, BCC0 derékszögű háromszög AB-n fekvő befogója mindenképpen |x|, ill. |c-x|, így a CC0 magasságra
CC02=b2-x2=a2-(c-x)2,amibőlx=AC0=b2+c2-a22c.(1)


Ez a kifejezés AC0-t, AC-nek AB-n levő vetületét valóban előjelével együtt adja meg: x negatív, ha a ,,elég nagy'', vagyis az A-ban AB-re emelt merőleges elválasztja C-t és B-t. (Ha pedig éppen átmegy C-n, akkor BAC=90 és x számlálója 0. Hasonlóan látható, hogy lehet x>c, azaz c-x<0 is.
(1) alapján kifejezhető az oldalakkal a C0C=mc magasság is.
(1)-be a és b helyére a1-et, ill. b1-et írva ugyanígy AD előjeles hosszát kapjuk, és ugyanezen betűcserékkel mc kifejezése D0D=md kifejezésévé alakul át az ABD háromszög oldalaival. E két magasságot négyzetgyökvonás adja meg, ezért abszolút értékben értendők.
Ezekből az 1. pontban mondottak szerint a CDD' háromszög AB-vel párhuzamos befogóját, valamint SC-beli befogóját a minimum esetére abszolút értékben kapjuk:
D'D=C0D0=|AD0-AC0|,CD*'=|C0C-C0D*'|=|mc-md|,


végül az SC-beli befogó a maximum esetében
mc+md.
Ezekből CD legkisebb és legnagyobb értékének négyzete Pitagorasz tétele alapján számítható, tehát abszolút érték jelet nem tartalmazó kifejezésként adódik az a, b, c, a1, b1 méretekből.
Kifejezhetjük a magasságokat az oldalakkal az ún. Heron-képlet* alapján is.
*Lásd az iskolai Függvénytáblázatok 331.21. képletét.