Feladat: 1417. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1974/november, 131 - 132. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Eltolás, Transzformációk szorzata, Magasságvonal, Körülírt kör, Magasságpont, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/április: 1417. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1371. gyakorlat szövege a következő volt: Az ABC háromszög magasságvonalainak talppontjai rendre A1, B1, C1. Adva van (helyzet szerint) az AB1C1, a BC1A1 és a CA1B1 háromszög magasságpontja. Szerkesszük meg a háromszöget. ‐ A megoldás menete a következő volt. Jelöljük az adott magasságpontokat (H2 csúcsait) rendre A2-vel, B2-vel és C2-vel, a H2 háromszögbe írható kör középpontját O-val, a háromszöghöz hozzáírható körök középpontjait Oa-val, Ob-vel és Oc-vel. Tükrözzük az O pontot a B2C2 szakasz felezőpontjára, a kapott pontot jelöljük T-vel, és az Oa, Ob, Oc pontokat tükrözzük az A2T szakasz F felezőpontjára: a kapott három tükörkép lesz a keresett háromszög három csúcsa. További megoldásokat kapunk, ha O helyére az Oa, Ob, Oc valamelyikét választjuk, és a választott pont helyére O-t tesszük. A jelen feladatunk megoldásának az alapgondolata az lesz, hogy megvizsgáljuk, milyen következményekkel jár ez a szerepcsere.
Válasszuk mondjuk Oa-t O helyett: Oa-nak a B2C2 szakasz felezőpontjára vonatkozó tükörképe legyen Ta, és az A2Ta szakasz felezőpontja legyen Fa. Ekkor a keresett háromszög csúcsai az O, Ob, Oc pontoknak az Fa-ra vonatkozó tükörképei lesznek.

 

 

1. ábra
 

A T és F pontok szerkesztése szerint
OF=12(OA2+OT)=12(OA2+OB2+OC2),
amint ezt már az 1371. gyakorlat megoldása során megjegyeztük. Hasonlóan látható, hogy
OaFa=12(O2A2+OaB2+OaC2),
tehát
FFa=OFa-OF=OOa+(OaFa-OF)=OOa-32OOa=-12OOa.

Ismeretes, hogy egy tetszőleges P pontnak az Fa-ra vonatkozó tükörképét úgy is megkapjuk, ha előbb eltoljuk a 2FaF vektorral, majd tükrözzük a kapott pontot F-re. Alkalmazzuk ezt az eljárást az O, Ob, Oc, pontokra: toljuk el először őket a 2FaF=OOa vektorral, és a kapott pontokat tükrözzük F-re. Az eltolás O-t Oa-ba, Ob-t és Oc-t pedig azokba az O'b, O'c pontokba viszi, amelyekre (2. ábra)
OOa=ObO'b=OcO'c,
tehát amelyeket O-nak az OaOb, OaOc szakaszok felezőpontjára való tükrözésével is megkaphatunk.
 

 

2. ábra
 

Mivel O az OaObOc háromszög magasságpontja, azért O'b, O'c rajta van az OaObOc háromszög köré írható körön, vagyis az OaObOc és OaO'bO'c háromszögek köré írható kör azonos. Nem változtat ezen az F pontra való tükrözés sem: az O-ból és Oa-ból kapott háromszögek (az 1. ábrán ABC, illetve A*B*C*, ahol A* azonos A-val) köré írható kör tehát azonos.
A fenti meggondolásban Oa-t Ob-vel, majd Oc-vel, felcserélve kapjuk annak a bizonyítását, hogy a másik két háromszög köré írható kör is azonos az első háromszög köré írható körrel, feladatunk állítását ezzel bebizonyítottuk.
 

Megjegyzés. Meg lehet mutatni, hogy a legutóbb talált B* pont a közös körülírt körön a B-vel átellenes pont, a kör középpontja azonos a H2 háromszög magasságpontjával, továbbá hogy az adódott ABC háromszög A-ból induló magasságának A1 talppontja azonos T-vel, A*B*C*-ban pedig A* vetülete B*C*-ra azonos Ta-val.