Feladat: 1411. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kollár János ,  Kovács Zoltán 
Füzet: 1972/szeptember, 21 - 23. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt alakzatok, Középpontos tükrözés, Paralelogrammák, Rombuszok, Húrnégyszögek, Alakzatok köré írt kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/március: 1411. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az állítás egyértelmű azzal, hogy O1 és O2 egymás tükörképei az OM szakasz F felezőpontjára nézve. Ezt fogjuk bizonyítani azzal, hogy az O1-et, O2-t meghatározó oldalfelező merőlegesek közül kettő-kettő az F-re tükrös párt alkot (1. ábra, az A-hoz közelebbi O' helyesen O'1).

 
 
1. ábra
 

O1-et az MA, MB szakaszpár, O2-t pedig az MC, MD szakaszpár felező merőlegesei metszéspontjának tekintjük, így állításunk nyilvánvalóan az MA, MC és az MB, MD párok felező merőlegeseire vonatkozik. Az O, O1, O2 és F pont AC-n levő vetületét rendre O'-vel, O'1-vel, O'2-vel, F'-vel jelölve elég azt belátnunk, hogy O'1-t F'-re tükrözve O'2-t kapjuk. Valóban, ezek a pontok mind az AC szakaszon vannak, és A-tól mért távolságuk rendre
AO'1=12AM,AF'=12(AO'+AM)=14AC+12AM,AO'2=12(AM+AC),
amiből AF'=12(AO'1+AO'2) következik.
 

Ugyanígy bizonyítható, hogy MB és MD felező merőlegese tükrös az F pontra, tehát a feladat állítása az előrebocsátottak szerint helyes.
 

Egyszerűsítéssel Kovács Zoltán (Győr, Révai M. Gimn., II. o. t.) dolgozatából.
 

II. megoldás. Az OO1MO2 négyszög OO1 oldala szerkesztésnél fogva az AB szakasz felező merőlegese. Erre tekintettel azt fogjuk bizonyítani, hogy az O2M egyenes is merőleges AB-re, hiszen így párhuzamos OO1-gyel. Ez az eredeti ábrából minden hozzáadás nélkül adódik akkor, ha AD az O középpontú körnek átmérője (2. ábra), hiszen ekkor MDAB, O2 pedig az MD szakasz felezőpontja, mert MDC derékszögű háromszög, és MD az átfogója.
 
 
2. ábra
 

Ha AD nem átmérő, akkor az MCD=ACD nem derékszög, O2 nincs az MD-n, az O2MD egyenlő szárú háromszögből
DMO2=(180-DO2M)/2=90-DO2M/2.(1)
A kivonandó mindenesetre hegyesszög és egyenlő a DCMDCA, DBA szögekkel, hacsak ezek hegyesszögek (1. ábra), tehát az utolsó alak a DBA szög pótszöge, MO2 párhuzamos az AB-re B-ben állított merőlegessel, MO2 merőleges AB-re, mert MCD<90 alapján O2 azon a partján van a BD egyenesnek, mint C, az A pont pedig a másik partján.
Ha pedig a DCMDCA, DBA szögek tompaszögek, akkor kiegészítő szögük egyenlő (1) kivonandójával, vagyis
DMO2=90-(180-DBA)=DBA-90
és most az A és O2 pontok a BD egyenesnek ugyanazon az oldalán vannak, tehát MO2 ekkor is párhuzamos a B-ben AB-re állított merőlegessel (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Írjunk most ábráink A, B, C, D betűje helyére rendre C, D, A, B betűt, ekkor O1 helyére O2-t és O2 helyére O1-et kell írnunk és fenti bizonyításunk szerint az új OO1 és új O2M párhuzamosak, vagyis az eredeti OO2 és O1M párhuzamosak. Így pedig OO1MO2 valóban paralelogramma.
A paralelogramma OO2 oldalegyenese a CD oldal felező merőlegese.

Ha az ABCD négyszögben AB párhuzamos CD-vel, akkor felező merőlegesük azonos és a vizsgált paralelogramma elfajul.
 

Megjegyzés. Megoldásunkból kiolvasható a következő, önmagában is érdekes állítás bizonyítása. Ha egy háromszögben az egyik csúcsot összekötjük a körülírt kör középpontjával, és a szemközti oldalt tükrözzük a hozzátartozó szögfelezőre, merőleges egyeneseket kapunk.
 

III. megoldás. Jelöljük az ABM háromszög köré írt körnek, k1-nek és a háromszög M-beli külső szögfelezőjének, t-nek a ,,másik'' metszéspontját N-nel (vagyis N a t és k1 M-től különböző metszéspontja minden olyan helyzetben, ha t metszi k1-et, különben pedig N azonos M-mel). A kerületi szögekre vonatkozó tétel alapján N felezi a k1-nek az AB ívét, és így N rajta van az AB szakasz felező merőlegesén, AN=BN. Tükrözzük az A, B, O1 pontokat t-re, és jelöljük a kapott pontokat A'-vel, B'-vel és O'1-vel. A fentiek szerint O1MO'1N rombusz, és N az ABB'A' trapéz köré írható kör középpontja (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Mivel ABCD konvex húrnégyszög, az MCD és MB'A', háromszögek megegyező körüljárásúak, és centrálisan hasonlóak. Emiatt O2-t a CD szakasz NO'1-vel párhuzamos felező merőlegese metszi ki MO'1-ből és ugyanez a felező merőleges metszi ki O1N-ből O-t. (Szemléletesen mondva: az M-centrumú nagyítás ‐ vagy kicsinyítés ‐ közben az MO'1, NO1 ,,síneken'' futnak az O2, O pontok.) Tehát O1MO2O paralelogramma.
 

Egyszerűsítéssel Kollár János (Bpest., Piarista Gimn., II. o. t.) dolgozatából.