Feladat: 1407. matematika gyakorlat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1973/október, 62 - 65. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkra vonatkozó tükrözés, Kocka, Négyzetek, Szabályos testek, Térelemek és részeik, Térgeometriai bizonyítások, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/február: 1407. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

1. ábra
 

1. Legyen a kocka előlapja ABCD=E, testátlói AA*, BB*, CC*, DD*. Vegyünk fel E belsejében egy PQRSTUVZ=N szabályos nyolcszöget úgy, hogy középpontja essék egybe E-nek E0 középpontjával, PQ oldala párhuzamos és egyirányú legyen BA-val és közelebb legyen hozzá, mint a TU oldal. Így N-nek mindegyik oldala párhuzamos E-nek valamelyik oldalával vagy átlójával (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Tükrözzük alakzatunkat az ABA*B* és az ADA*D* átlós síkokra. A kocka mindkét esetben önmagába megy át, N pedig az ABD*C*=F fedőlap, illetve ADB*C*=J jobb oldallapban fekvő, vele egybevágó N'=P'Q'...Z', illetve N''=P''Q''...Z'' szabályos nyolcszögbe, és ezek öröklik az E és N közti kapcsolatokat, oldalaik párhuzamosak F, illetve J valamelyik oldalával vagy átlójával és középpontjuk közös az illető lap középpontjával.
Vegyük ezután az N-ből, N'-ből és N''-ből álló alakzatnak a kocka O középpontjára való (centrális) tükörképét, ezek rendre a kocka hátlapjának, alapjának, bal oldallapjának belsejében keletkeznek. Továbbá a kocka szimmetriái alapján N-nek és az 5 képnek a csúcsai rajta vannak az O körüli OQ sugarú gömbön, hiszen ez a kocka mindegyik lapját olyan körben metszi, melynek középpontja az illető lap középpontja, sugara pedig egyenlő E0Q hosszúságával, tehát köréje van írva az illető nyolcszögnek.
Eddig nem használtuk ki N oldalának hosszúságát, tehát az N-ből leszármaztatott pontokkal mint csúcsokkal meghatározott test köré mindig gömb írható, tekintet nélkül további lapjainak szabályos voltára.
A tükrözés alapján PQ egyenlő és párhuzamos P'Q'-vel, mert PQ párhuzamos az itt használt tükörsík BA egyenesével, így P, Q, Q', P' egy síkban vannak, a lap a kockából egyetlen síkmetszéssel kialakítható. Továbbá QQ' merőleges a tükörsíkra és mivel DC* is merőleges rá, és az AB élre is, azért QQ' merőleges PQ-ra, PQQ'P' téglalap.
Ugyanezt a végeredményt kapjuk a kocka további 11 éle mentén is, ha a benne csatlakozó lapok két szabályos nyolcszögének az élhez közelebbi, vele párhuzamos oldalait állítjuk párba (pl. R'S' párhuzamos AC*-gal, mert ‐ amint RS ‐ merőleges AB-re, és hasonlóan Q''P''AC*, így R'S'Q''P'', és egyenlők N oldalával.
Egy síkban vannak a Q, R, Q', R', Q'', R'' pontok is. Ugyanis a QR egyenesnek AB-vel, AD-vel való metszéspontját M-mel, illetve L-lel jelölve AM=AL, mert QR párhuzamos a BD átlóval, így az első két tükrözésben L' és M'' egybeesik, és Q', R' az ML'-n vannak, R'', Q'' pedig az LL' egyenesen, a 6 csúcs az MLL' síkon. Ez a 6 csúcs van A-hoz legközelebb az N-ből származtatott alakzat csúcsai közül; és további 6‐6 ilyen csúcs található a kocka további 7 csúcsának a környezetében is, az ezek által keletkezett hatszöglapok is egyetlen síkmetszéssel származtathatók a kockából. (A PQQ'P' típusú négyszögeket és az utóbbi hatszögeket előállító metsző síkok egymást is metszik.)
A QRR''Q''R'Q' hatszög méreteiről is tehetünk megállapításokat. Szemben levő oldalai párhuzamosak, pl. QQ'R''Q'', mert MLL' egyenlő oldalú háromszög, és MQ'=MQ, ugyanezért a hatszög mindegyik szöge 120. Továbbá a hatszög minden második oldala N oldalával egyenlő, és egyenlők az ezek közt levők is, pl. QQ'=RR'', mert az eddigiek alapján RL=MQ, és MQQ' és LRR'' egybevágó egyenlő oldalú háromszögek.
Ezek szerint a PQ=QQ' egyenlőség biztosításával a mondott 12 téglalap és a 8 hatszög egy csapásra négyzetté, illetve szabályos hat hatszöggé specializálódik. Legyen a kocka éle AB=a és N oldala PQ=b, ekkor erre merőleges átlója a vele egyenlő PS által létrehozott részekből
QT=b(1+2),
így Q-nak az AB-n levő Q0 vetületétől való távolsága
QQ0=AD-QT2=a2-b(1+2)2,
a QQ'Q0 egyenlő szárú derékszögű háromszög átfogójaként
QQ'=2QQ0=a2-b(1+2)2,
és így a mondott PQ=QQ' követelményből
b=a7(22-1)=a0,261.

Ezek alapján a PQQ'P' lap a BC és BD* élekből, QQ0=a14(4-2)=a0,184 darabot metsz le, és párhuzamos BA-val; a QRR''Q''R'Q' szabályos hatszöglapot lemetsző sík pedig az A-ból induló élekből
AM=LM2=2MQ+b2=2QQ'+b2=b(2+12)=3a14(4-2)==3QQ0=a0,552


darabot metsz le.
2. Hasonlóan látható be, hogy a test szabályos oktaéderből is leszármaztatható, ha kiindulunk az egyik lapjára rajzolt, vele koncentrikus olyan szabályos hatszögből, amelynek oldalai párhuzamosak a vett oktaéderlap éleivel, majd ezt tükrözzük a vele szomszédos lapokra a lapszög felezősíkján át, majd a test középpontjára, végül úgy választjuk a hatszög oldalát ‐ a test leendő élét ‐, hogy két hatszög egymáshoz legközelebbi oldalai egy négyzet két szemben fekvő oldalát adják (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

A szükséges számítások azonban a fentieknél bonyolultabbak, kevesebb a számítást könnyítő dérékszög.
Beláthatjuk ezt abból is, hogy a 8 db szabályos hatszöglapot kellően meghosszabbítva szabályos oktaédert kapunk. Ebből könnyebb az új test éle és az oktaéder éle közti kapcsolat meghatározása.
 

Megjegyzések. 1. Hasonlóan a test négyzetlapjait kellően meghosszabbítva ún. rombdodekaédert kapunk,* ebből is előállítható a test alkalmas síkmetszésekkel (4. ábra).
 

 

4. ábra
 

2. A vizsgált test egyike az ún. arkhimédészi félszabályos testeknek (minden lapjuk szabályos sokszög de nem mind egybevágók ‐ és minden csúcsának a "környezete'' mint triéder egybevágó egymással).
*Lásd: Csákány Béla: A méhek lépsejtjeiről, matematikus szemmel. K. M. L. 43 (1971) 109‐117. old., élesebben 113‐114. old.