Feladat: 1405. matematika gyakorlat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Erdődy Valéria ,  Farkas László ,  Gábos András ,  Kovács Ferenc ,  Müller Mariann ,  Nagy János ,  Papp Ferenc ,  Sliz Miklós ,  Somogyi Antal ,  Szecsői Sándor 
Füzet: 1973/november, 134 - 136. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Szögfelező egyenes, Beírt kör, Hozzáírt körök, Kombinatorikai leszámolási problémák, Trapézok, Paralelogrammák, Körérintési szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/február: 1405. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Legyen az ABC háromszögbe beírt k kör középpontja O, a BC oldalhoz hozzáírt (vagyis a BC oldalszakaszt kívülről, valamint az AB, AC oldalak meghosszabbításait érintő) ka kör középpontja Oa, és hasonlóan a CA, ill. AB oldalhoz hozzáírt kb, ill. kc kör középpontja Ob ill. Oc. Két egymáson kívül álló körnek ‐ ilyen a k, ka, kb kc-ből vett bármelyik pár is ‐ négy közös érintője van, két külső és két belső, és a párok egymás tükörképei a két kör egyetlen közös szimmetriatengelyére, a középpontjaikat összekötő egyenesre, az ún. centrálisukra. Más szóval: a centrális felezi mind a közös külső, mind a közös belső érintők közti szöget.
Bármelyik 2 körünknek 3 közös érintője a háromszög 3 oldalegyenese, így minden pár esetében egy közös érintőt kell megrajzolnunk. Vegyük pl. a k, kc körpárt, ezekre nézve a CA, CB oldalegyenesek a közös külső érintők, az OOc, centrális a BCA szög fc szögfelezője, tehát a negyedik közös érintő az AB egyenesnek fc-re való AcBc=ec tükörképe, ahol Ac, a CB-n, Bc a CA egyenesen van rajta (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Hasonlóan a ka, kb körpár esetében CA és CB a közös belső érintők, az OaOb centrális a háromszög C csúcsánál levő külső szögek f'c felezője, így a negyedik közös érintő megint az AB egyenes tükörképe, ezúttal f'c-re, az A'cB'c=gc egyenes, ahol A'c a CB egyenesen, B'c a CA egyenesen van.
Azt állítjuk, hogy a C csúcs körüli 180-os elfordítással (vagyis a C pontra való tükrözéssel) ec és gc egymásba mennek át, tehát párhuzamosak egymással. Valóban, Ac és A'c a CB egyenesen vannak és a két tükrözés folytán A'cC= =AC=AcC, és ugyanígy B'cC=BcC, és ez igazolja állításunkat.
Ugyanígy párhuzamosak a 4 körből a k, ka és kb, kc párokat alakítva az ea, ill. ga negyedik érintők is, végül a k, kb és ka, kc körpárok eb, gb érintői. (Többféleképpen nem kapunk negyedik érintőt, hiszen k párjaként sorra vettük a többi 3 kört, és mindig vettük a 2 kimaradt kört is.)
 

2. Mivel a feladat trapézok, paralelogrammák oldalegyeneseit keresi a rajzolt 6 egyenes közt, meg kell vizsgálnunk, léphet-e fel további párhuzamosság az eddigi 3 pár egy-egy tagja, pl. az ea, eb, ec egyenesek közt.
Válasszuk a háromszög betűzését úgy, hogy a szokásos jelölésekkel a szögekre álljon α<β<γ, vagyis β<90 (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ekkor a tükrözés és a külső szögek tétele alapján az ea, eb, ec egyenes a BA irányból rendre
γ,180-γ,β-α
irányú elfordulással áll elő. Eszerint eaeb, ha γ=90; viszont eaec nem lehetséges, mert β-α=γ=180-β-α-ból β=90 következik; végül lehetetlen ebec is, mert ez β-α=180-γ=β+α-ra, α=0-ra vezet. Eszerint derékszögű háromszög esetében 6 egyenesünk közül 4 párhuzamos, és ezek különbözők (hiszen pl. Ca és Cb, egybeesése azt jelentené, hogy CA+CB=BC, ami lehetetlen, 3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Ha pedig nincs a háromszögben derékszög, akkor a párhuzamos érintőpárok irányai különbözők.
3. A kérdésre visszatérve, ha az ABC háromszög nem derékszögű, a hat érintő egyenes közül bármely négyet kiválasztva, mindig van köztük két párhuzamos, de nincs kettőnél több. Így létrejön négyszög, és az mindenesetre trapéz. Hányféleképpen lehet a négy egyenest kiválasztani ? Ahányféleképpen megmaradó két egyenest ,,mellőzhetjük'': 652=15 (a szimmetria miatt osztunk 2-vel).
Tehát 15 trapéz jön létre. Ezek között lehetnek konvexek és hurkoltak, vagyis olyanok, amelyeknek szárai a két párhuzamos egyenes közt metszik egymást, esetleg elfajulók, továbbá paralelogrammák, ha mindkét pár oldaluk párhuzamos. Paralelogrammát akkor kapunk, ha a kiválasztott négy egyenes páronként párhuzamos, vagyis a három párból egy teljes párt hagyunk el. Ilyen a 15 lehetőség közül 3.
Ha a háromszög derékszögű, az átfogóra merőleges 4 érintő közül egyszerre csak 2-t választhatunk, ezért a más irányú két párhuzamosnak mindenesetre közte kell lennie a négyszög oldalegyeneseinek. 4 közül 2-t 6-féleképpen választhatunk (mint fönt a köröknél láttuk), itt tehát 6 kiválasztás lehetséges, és ezek mindig paralelogrammát adnak.
 

Megjegyzés. Nem említettük a megoldás során a feladatnak azt a megszorítását, hogy a háromszög oldalai közt nincs két egyenlő hosszú. Ennek ellenére kihasználtuk ezt abban, hogy ec különböző az AB=c oldalegyenestől, s i. t. Ugyanis ec akkor és csak akkor azonos c-vel, ha az fc szögfelező merőleges c-re, azaz ha CA=CB. Az ilyen esetek kizárásával elébe vágtunk az olyan helyzetek vizsgálatának, ahol 6-nál kevesebb lesz a megrajzolt érintő egyenesek száma.